OSN o zvěrstvech v Iráku: Tisíce zotročených lidí, stínání hlav a sexuální násilí

Od začátku roku 2014 do října loňského roku přišlo v Iráku o život téměř 19 tisíc civilistů. Přes tři miliony lidí musely opustit své domovy. Údaje zveřejnila OSN. Hlavní vinu podle ní nese Islámský stát (IS). Džihádisté drží na území Iráku v otroctví až 3,5 tisíce lidí. Převážně jde o ženy a děti z jezídské komunity.

Skoro 19 tisíc mrtvých a přes 36 tisíc zraněných civilistů si za rok a tři čtvrtě vyžádaly boje v Iráku. Novou zprávu, která je založena na výpovědích svědků i přeživších, zveřejnila poradní mise OSN v Iráku a Úřad vysokého komisaře pro lidská práva.

V dokumentu se píše o hrůzných veřejných vraždách, které páchá IS na místním obyvatelstvu. Radikálové Iráčany často připravují o hlavu, upalují je zaživa nebo shazují z budov.

Unášejí také malé děti, z nichž dělají lvíčata chalífátu – dětské vojáky. Jen z Mosulu jich takto dostali na 900. Děti a ženy jsou navíc vystaveny sexuálnímu násilí, uvádí se ve zprávě. Asi 3,5 tisíce lidí bylo zotročeno. Většinou se jedná o jezídy.

Kromě válečných zločinů mohou být podle OSN činy džihádistů kvalifikovány i jako zločiny proti lidskosti nebo genocida. Zaznamenány byly přitom i případy, kdy s civilisty brutálně zacházeli vojáci či kurdské síly. 

Navzdory ztrátám ve prospěch provládních sil IS dál zabíjí, mrzačí a vysídluje irácké civilisty po tisících a způsobuje jim nevýslovné utrpení. Vyzývám všechny strany konfliktu, aby zajistily ochranu civilistů, a mezinárodní společenství, aby posílilo podporu irácké vládě, aby se všichni Iráčané mohli vrátit do svých domovů a žít důstojně.
Ján Kubiš
zvláštní zástupce generálního tajemníka OSN v Iráku

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn prohlásil, že zpráva jasně ukazuje, před čím se Iráčané snaží utéct do Evropy a dalších koutů světa. „Doma čelí hororu,“ konstatoval komisař.

„Ta čísla jsou opravdu otřesná. Na druhou stranu je potřeba brát v úvahu, že bohužel zapadají do velmi smutné a krvavé moderní historie posledních deseti let. V roce 2006 a 2007, kdy byla na celém území americká a další okupační vojska, umíralo ročně kolem 35 tisíc lidí,“ okomentoval zprávu OSN zpravodaj ČT Jakub Szántó.

IS zahájil velkou ofenzivu v Iráku 14. června 2014. „Během 48 hodin dobyl druhé největší město Iráku – severoirácký Mosul. Stal se hlavní hrozbou pro národní soudržnost Iráku,“ připomněl Szántó.

Irácká armáda se svými spojenci a mezinárodní koalicí v současné době dál bojuje proti IS a snaží se ho vytlačit z obsazených územích. Dobyla už klíčová města Tikrít a Ramádí, radikálové ale dál ovládají dvoumilionový Mosul a část iráckého severu.

Věčný boj: Šíité se prý mstí na sunnitském obyvatelstvu

Na straně armády bojují i šíitské milice, z nichž mnohé podléhají Íránu. Na to poukazují sunnité, podle nichž si šíitští milicionáři v bojích často vyřizují účty se sunnitským obyvatelstvem a mstí se na něm za útoky sunnitského IS.

Irácký parlament kvůli tomu v úterý přerušil jednání, protože sunnitší poslanci proti jednomu z těchto incidentů protestovali bojkotem. Šíitští bojovníci prý zabili desítky lidí v sunnitské komunitě na východě Iráku v operaci, která byla odvetou za útok IS na šíity.

Šíitské milice v Iráku
Zdroj: ČTK/AP/Emad Matti

Sunnitští poslanci žádají premiéra Hajrada Abádího, aby šíitské milice podílející se na tomto útoku v Mukdadíji nechal rozpustit a odzbrojit. Mukdadíja leží v provincii Dijála a dva poslanci z této části Iráku tvrdí, že při odvetných útocích minulý týden zahynulo 43 lidí.

Případy brutálních vražd v Iráku v roce 2015

10. července: Radikálové z IS přinutili zajatce lehnout si na zem v centru Mosulu, kde je následně nechali přejet buldozerem.

4. června: Dva mladíci a 60letý muž byli shozeni z budovy ve městě Ninive kvůli svým údajným homosexuálním aktivitám.

Začátek srpna: Radikálové z IS údajně zabili v Mosulu 19 žen, protože odmítly mít sex s bojovníky. 

21. června: Ženy byly nabízeny jako sexuální otrokyně výhercům soutěže, kdo si nejvíc pamatuje slova z Koránu.

23. června: IS zveřejnil video, na němž zabil muže raketou v autě, další připravil o hlavu a utopil v kleci.

Polovina července: Čtyři imámové v Mosulu byli obviněni radikály z IS ze zakázaných modliteb. Byli střeleni do hlavy.