Syrští lékaři se zlobí: OSN nepotřebovala Asadovo svolení pomoci Madáji

Syrští humanitární pracovníci a lékaři kritizují OSN za to, že žádala Asadův režim o povolení dopravit pomoc do Madáji, kde hladoví desetitisíce lidí. Podle Syřanů to umožňují dvě rezoluce Rady bezpečnosti. Organizace navíc podle nich věděla o kritické situaci v obléhaném městě už od loňského října.

Madáju obléhá dlouhé měsíce syrská armáda s Hizballáhem. Do prosince tam zemřelo hladem šest dětí a sedmnáct dospělých a dalším stovkám hrozil podobný osud. Dokud se ale prý na internetu neobjevily šokující snímky vyhladovělých dětí, OSN nijak nezakročila.

Až 6. ledna Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) vydal zprávu o „zoufalé situaci a několika případech podvýživy“ v Madáji. Místní zdroje ale už v říjnu upozornily na tisíc takových případů podvýživy.

Humanitární konvoj mířící do Madáji
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Syrští humanitární pracovníci v otevřeném dopise ze 13. ledna tvrdí, že OSN se snažila získat povolení pro vstup do města, i když to nebylo třeba. Dvě rezoluce Rady bezpečnosti OSN totiž umožňují poskytnout humanitární pomoc bez jakýchkoli omezení.

To, že organizace nepostupovala razantněji, podle autorů dopisu činí z OSN nikoli „symbol naděje, ale symbol spoluviny“. Zástupci OSN „buď mají blízko k Damašku, nebo se bojí, že jim režim odebere víza“.

„Ti, jimž zemřeli jejich blízcí kvůli nedostatku jídla nebo léků, nikdy neprominou pracovníkům OSN sídlícím v luxusních hotelích vzdálených několik minut cesty a na doslech palby,“ stojí v dopise.

Zaorálek: Jsme v kontaktu se syrskou administrativou

Podle OSN je v Sýrii v obležení asi 400 tisíc civilistů. Syrsko-americká lékařská společnost dokonce odhaduje, že pouze na místech obléhaných syrskou armádou žije 608 tisíc lidí.

K efektivnějšímu šíření humanitární pomoci chce přispět i česká vláda. O zkontaktování Asadova režimu požádala ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka přímo šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

„Nabízíme to, že máme určitou komunikaci díky naší ambasádě. Mám i určité stanovisko syrského ministra zahraničí, který vyjmenovává nevládní organizace, které jsou schopny pomoci s distribucí humanitární pomoci,“ konstatoval šéf české diplomacie s tím, že by se v první chvíli jednalo především o oblasti, které ovládá Damašek.