Obama se pustil do Trumpa: Živí se strachem Američanů

Šéf Bílého domu Barack Obama v rozhovoru pro NBC kritizoval kampaň republikánského kandidáta Donalda Trumpa, která je podle něj založená na „jednoduchých řešeních a obětních beráncích“. Trump podle prezidenta staví na strachu lidí způsobeném hospodářskou krizí a demografickými změnami.

Realitního magnáta Donalda Trumpa průzkumy dál označují za republikánského favorita na křeslo prezidenta. Miliardář proslul řadou kontroverzních výroků. Nedávno třeba prohlásil, že by do země nepouštěl další muslimy.

Favoritka demokratů v boji o Bílý dům Hillary Clintonová Trumpa ihned zkritizovala, když jej označila za „nejlepšího náboráře Islámského státu“.

Trumpova zpráva o stavu unie? Možná tak v parodické komedii, říká Obama

„Promluvíme si, když vyhraje,“ řekl Obama moderátorovi NBC, který se ho ptal, jestli bere Trumpa vážně. Šéf Bílého domu si prý dovede představit, jak Trump pronáší zprávu o stavu unie – ovšem jedině v parodické komedii.

„Všechno je možné,“ dodal už vážně. „Myslím, že bychom neměli být samolibí,“ poznamenal prezident, který ve středu po půlnoci SEČ v Kongresu přednese svou poslední zprávu o stavu unie.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Také viceprezident Joe Biden možnost Trumpova vítězství připouští. „Ano, myslím, že je to možné,“ řekl v témže rozhovoru. Pokud se tak ale stane, bude muset Trump v řadě otázek zaujmout serióznější stanoviska, uvedl Biden.

Rozděluje národ a myslím, že si to bude muset uvědomit, je to nezdravé. Kdykoli jednáme jako jednotná Amerika, daří se nám nejlíp. Kdykoli sázíme na obavy a rozpory, je to zlé.
Joe Biden

Sám Obama připouští, že americkou společnost nesjednotil do té míry, jak sliboval v době, kdy se ucházel o prezidentské křeslo. Prezident prohlásil, že je mu to líto. Na druhou stranu je podle svých slov hrdý na řadu úspěchů – mimo jiné na to, že zemi vyvedl z recese, která USA sužovala od roku 2009.