USA chystají nové sankce proti Íránu – kvůli balistické střele

Půl roku od uzavření průlomové dohody o íránském jaderném programu chystá Washington sankce proti Teheránu. Informovala o tom televize CNN a list Wall Street Journal. Důvodem je podzimní test íránské balistické rakety schopné nést jadernou hlavici. Prezident Hasan Rúhání v reakci na americkou pohrůžku nařídil rozšíření raketového programu.

Írán se v červenci se skupinou mocností dohodl na výrazném omezení svého jaderného programu. Za to mají být nejpozději do února příštího roku zrušeny protiíránské hospodářské sankce. V říjnu ale zároveň úspěšně vyzkoušel novou střelu středního doletu, což USA označily za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Nyní Washington hrozí opatřeními, která se mají dotknout zhruba desítky firem a jednotlivců v Íránu, Hongkongu a Spojených arabských emirátech. Důvodem je podle zmiňovaných médií jejich pravděpodobná podpora íránského raketového programu.

Nové sankce by mohly vystavit atomovou dohodu tvrdé zkoušce. Zatímco íránské vedení by krok mohlo považovat za její porušení, vyhrazuje si Washington právo na uvalení sankcí v souvislosti s raketovým programem, financováním terorismu a porušováním lidských práv.

Rúhání o USA: Nepřátelská politika, nezákonné vměšování

Íránský prezident Hasan Rúhání již také v reakci na americký postup nařídil ministru obrany Hosejnu Dehkánovi rozšíření raketového programu. „Jelikož americká vláda očividně stále provádí svou nepřátelskou politiku a nezákonné vměšování... (íránské) ozbrojené síly musí rychle a významně zvýšit svou raketovou kapacitu."

Rúhání rovněž zdůraznil, že Írán má právo vyvíjet rakety, jestliže nejsou určeny k tomu, aby nesly jaderné hlavice.

Íránské ministerstvo zahraničí současně označilo plánované sankce za „protiprávní“. „Írán má legitimní právo zvýšit svůj obranný potenciál pro vnitřní bezpečnost,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Džáber Ansarí. Americké sankce podle něj Íránu nezabrání v uplatňování tohoto práva.

Vydáno pod