Francouzské železnice odškodní oběti holocaustu, Židé ale Francii opouštějí

Židé, kteří přežili holocaust a které do nacistických táborů odvezly francouzské vlaky, se po desetiletích dočkají odškodného. Do května 2016 se mohou přihlásit o peníze z fondu, do něhož společnost SNCF, provozující francouzské dráhy, vložila 60 milionů dolarů. Za to se bude moci ucházet o miliardové zakázky v USA.

Francouzské dráhy, které zrekvíroval kolaborantský režim maršála Philippa Pétaina, odvezly v letech 1942 až 1944 do vyhlazovacích táborů 76 tisíc lidí. Až v roce 2011 připustil ředitel SNCF, že společnost byla ozubeným kolečkem v nacistickém vražedném stroji. „Někteří francouzští ministři možná nevěřili zprávám o vraždění Židů, o posílání do plynu. Možná si mysleli, že to je protiněmecká propaganda. Ale všichni dobře věděli, že je odvážejí do koncentračních táborů,“ říká historik a profesor telavivské univerzity Roni Stauber.

Spojené státy francouzskou stranu ujistily, že proti SNCF nebudou podniknuty v USA právní kroky. Americké státy Maryland, New York, Florida a Kalifornie se totiž snažily francouzské dráhy vyloučit z jakékoliv případné obchodní spolupráce, případně na ně kvůli jejich roli ve druhé světové válce podaly trestní oznámení. SNCF a někteří historici se v minulosti hájily tím, že k účasti na deportaci byly dráhy donuceny okupační německou armádou. 

Hořké vzpomínky na holocaust se v posledních letech vracejí. Teror a narůstající počet antisemitských útoků ze strany muslimských přistěhovalců vyhání z Francie stále víc Židů. Letos se jich do Izraele přistěhovalo 7500 – víc než z kterékoliv jiné země. Zároveň to znamená, že francouzský pas za izraelský vyměnilo dvakrát tolik lidí než před dvěma roky.

Horizont ČT24: Francouzští Židé se dočkají odškodnění (zdroj: ČT24)

Smutným mementem se stal lednový pařížský atentát v košer lahůdkářství. Na klidu francouzským Židům nepřidal ani úspěch Národní fronty v prvním kole regionálních voleb. Třeba na jihu, kde hrozilo celkové vítězství jejich kandidátky, proto otevřeně vyzvali k volbě jejího soupeře.

I v souvislosti s tím vzbuzuje ve Francii ostrou debatu projekt nového vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf, u níž v příštím roce vyprší autorská práva. „Všude, kde tu knihu vydali, zaznamenala velký prodejní úspěch, který přesně odpovídá vzestupu rasistických politických proudů,“ argumentuje europoslanec Jean-Luc Mélenchon.

Podle některých historiků je ale polemika zbytečná, když se každý může dostat jedním kliknutím k úplnému textu knihy na internetu. Vědecké vydání s jasnými historickými komentáři má být podle nich naopak nástrojem v boji proti antisemitismu. „Během nacismu to byla jakási válečná zbraň nacistické propagandy. A my bychom se měli připravit o možnost ji analyzovat, nabídnout klíče k pochopení? To je absurdní,“ říká historik Denis Peschanski.