Rukojmí z košer obchodu žalují média, že ohrozila jejich životy

Paříž - Rukojmí, kteří se ukrývali v chladicí komoře během útoku na košer obchod v Paříži, žalují francouzská média. Živé vysílání, během kterého například francouzská televizní stanice BFM informovala i o jejich úkrytu, mohlo podle nich ohrozit jejich život. Skupinu pěti nakupujících spolu s ročním dítětem schoval jeden ze zaměstnanců obchodu, malijský mladík Lassana Bathily.

Úřady zahájily předběžné vyšetřování způsobu, jakým zpravodajská stanice BFM událost kryla. Podle mluvčí prokuratury Agnes Thibaultové-Lecuivreové je příliš brzy hovořit o tom, jaký trest může stanici hrozit.

Reportéři stanice BFM v živém vysílání prozradili, že v rozlehlém obchodě s košer potravinami se některým nakupujícím podařilo ukrýt před útočníkem. Podle právníků rodin ukrývajících se lidí mohly aktuální informace z médií ale posloužit teroristovi Amedy Coulibalymu, který rukojmí v obchodě držel.

Část nakupujících ukryl v suterénu obchodu Lassana Bathily, jeden z jeho zaměstnanců. O situaci pak informoval policii a pomohl tak ke zneškodnění Coulibalyho. Ukrývající se lidé zase kontaktovali pomocí mobilů své příbuzné a blízké. „Když se informace dostala na veřejnost, nastala naprostá panika mezi lidmi v suterénu a jejich blízkými. Mohlo to znamenat jejich konec,“ vysvětlil právník Patrick Klugman.

Coulibaly přepadl košer obchod na východním okraji Paříže odpoledne 9. ledna. Dvě desítky rukojmích v něm držel několik hodin. Při zásahu ho později zabily policejní jednotky. Mezitím ale stihl zavraždit čtyři židovské zajatce. „Je zázrak, že nedošlo k více obětem,“ řekl Klugman.

Drama v pařížském Hyper Cacher se odehrálo dva dny poté, co další dva teroristé, bratři Chérif a Said Kouachiovi, zaútočili na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. V redakci i mimo ni zabili 12 lidí. Policie je pak zastřelila ve stejný den jako Coulibalyho.