Taliban zaútočil u školy v Kábulu, jedna civilní oběť a 33 raněných

Nejméně jednoho mrtvého afghánského civilistu a 33 raněných, včetně 18 dětí, si vyžádal sebevražedný atentát poblíž školy nedaleko kábulského letiště. Podle šéfa tamní policie byl namířen výhradně proti civilistům, v blízkosti se totiž nenalézá žádné vojenské zařízení.K útoku se přihlásili povstalci z radikálního hnutí Taliban.

Podle afghánské policie byla terčem útoku patrně bílá dodávka podobná těm, jaké používají bezpečnostní kontraktoři v Afghánistánu. Vozidlo výbuch částečně zničil. Šéf kábulské policie Abdar Rahmán Rahímí uvedl, že terčem útoku v převážně civilní oblasti bylo zasít strach mezi obyvateli. 

„Nepřátelé lidství odpálili sebevražednou bombu v automobilu před madrasou, kde se děti učí korán a studují islám. To ukazuje, že jde o nepřátele mešit, Alláha a koránu,“ dodal. Děti zranilo především létající sklo z roztříštěných oken.

Důsledky výbuchu v Kábulu
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Atentát následoval po návštěvě náčelníka generálního štábu pákistánské armády Rahíla Šarífa v Kábulu, kde jednal o kontaktech mezi afghánskou vládou a hnutím Taliban a o situaci v zemi po částečném stažení spojeneckých jednotek.

Přibližně 13 000 západních vojáků v Afghánistánu označuje Taliban za „okupanty“. Již před týdnem při sebevražedném atentátu u základny Bagrám zahynulo šest amerických vojáků.

Mírové rozhovory zkomplikovala Umarova smrt i Islámský stát

Mírové rozhovory mezi Kábulem a Talibanem stagnují od letošního července, kdy byla oznámena smrt bývalého vůdce Talibanu mully Muhammada Umara. Jeho utajovaný skon Taliban potvrdil až po dvou letech, když Umarovo úmrtí oznámila afghánská rozvědka.

Pákistán je v přípravě mírových rozhovorů klíčovým hráčem. Pákistánská tajná služba bývá často obviňována ze spolupráce s Talibanem a přes propustnou hranici mezi oběma zeměmi volně přecházejí ozbrojení teroristé. Počátkem prosince se Kábul a Islámábád dohodly na společném postupu ve snaze přivést Taliban zpět k jednacímu stolu.

Situaci v Afghánistánu začínají výrazněji komplikovat i incidenty mezi Talibanem a oddíly Islámského státu, které operují zejména na východě země při hranicích s Pákistánem.