Navraťme se k základním životním hodnotám, vyzval František

Papež František během tradiční vánoční mše v bazilice svatého Petra ve Vatikánu vyzval věřící, aby se navrátili k základním životním hodnotám. Vánoce jsou podle něj dobou, kdy „znovu objevujeme, kdo jsme“. Mše se zúčastnilo celkem asi 10 000 lidí. Papež František také u příležitosti svátku Narození Páně pronesl na Boží hod vánoční tradiční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu).

„Ve společnosti často pod vlivem konzumu a hédonismu, bohatství a extravagance, řešení zevnějšku a narcismu nás toto Dítě vyzývá, abychom jednali střídmě, jinými slovy způsobem, který je jednoduchý, vyrovnaný a konzistentní, a abychom dělali, co je nezbytné,“ řekl papež s odkazem na Ježíška narozeného v chudobě v jesličkách. Právě on by měl podle Františka věřící inspirovat v jejich životech.

Ve své homilii František zmínil některá klíčová témata svého papežství: milosrdenství, soucit, empatii i spravedlnost. „Ve světě, který je příliš často nemilosrdný k hříšníkovi a shovívavý k hříchu, si musíme vypěstovat velmi silný smysl pro spravedlnost a rozpoznat a plnit Boží vůli,“ uvedl papež.

Boží syn se narodil a všechno se změnilo. Spasitel boží přišel, aby spasil lidstvo. Už nejsme sami, už nejsme opuštěni. Panna Maria nám darovala svého syna jako začátek nového života.
František
Papež

Malý Ježíšek podle něj každého vyzývá k tomu, aby přehodnotil způsob, jakým se chová k ostatním. „V kultuře lhostejnosti, která se nezřídka stává nemilosrdnou, by naopak náš způsob života měl být zbožný, plný empatie, soucitu a milosrdenství, které denně čerpáme z modliteb,“ dodal František.

Pro Františka jsou to letos už třetí Vánoce v čele římskokatolické církve. Ve Vatikánu i v jeho okolí panovala přísná bezpečnostní opatření. Každý z účastníků musel projít detektory kovu. Devětasedmdesátiletý František, který tento týden trpěl lehčí chřipkou, vypadal unavený a občas hovořil chraptivým hlasem, poznamenala agentura Reuters.

Jeruzalémský patriarcha vyjádřil pochopení pro Palestince

Pochopení pro vážnou situaci, ve které se nacházejí Palestinci, syrští uprchlíci a „oběti všech forem terorismu“ po celém světě vyjádřil během půlnoční mše v Betlémě jeruzalémský patriarcha Fuád Tval. „Modlíme se, abychom změnili tvář světa, aby byl náš svět bezpečnějším místem a útočištěm, kde spravedlnost převáží nad soupeřením a konfliktem, milosrdenství nad pomstou a dobročinnost nad nenávistí,“ řekl během mše.

Jeruzalémský patriarcha dorazil do Betléma již během čtvrtečního dne v čele procesí křesťanských poutníků z celého světa. Většinu z desetikilometrové trasy z Jeruzaléma vykonali v automobilech a autobusech, až konec cesty pak šli do Betléma pěšky. Jejich cílem bylo náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně postavenou nad údajným místem narození Ježíše Krista.

Jeruzalémský patriarcha Fuád Tval v Betlémě
Zdroj: ČTK/AP/Majdi Mohammed