HRW zná jména některých umučených Syřanů z propašovaných snímků

Mladá aktivistka nebo teenager, který měl v mobilu píseň kritizující syrský režim – organizaci Human Rights Watch (HRW) se podařilo zjistit, co byly zač některé z umučených obětí, jež fotil bývalý policista v zadržovacích střediscích. Muž, který zběhl ze služeb Asadova režimu, se dostal do Evropy spolu s uprchlíky.

Fotografie téměř sedmi tisíc obětí byly propašovány ze Sýrie před rokem a okamžitě způsobily mezinárodní poprask. Celkem 55 tisíc snímků pořídil zběh s přezdívkou Caesar, který oficiálně dokumentoval těla od začátku krvavě potlačeného povstání v roce 2011.

HRW po měsících výzkumu přiřadila ke 27 snímkům jména a příběhy, umučené totiž poznali příbuzní a známí. Jednou z obětí je třeba Rehab, pětadvacetiletá studentka z Damašku, která zmizela, když pracovala pro protivládní aktivisty.

Čtrnáctiletého Ahmada zadrželi na kontrolním stanovišti, protože vojáci našli v jeho mobilu protiasadovskou píseň. „(Muž s napojením na vládu) řekl, že ho mohou propustit za určitý obnos,“ vzpomíná Ahmadův strýc Dahi Musulmani.

Některé z obětí zemřely hlady

Rodina zaplatila, Ahmad se ale stejně nevrátil. Teď ho strýc našel na jedné z fotografií. „Ahmad měl duši a oni z něj udělali číslo,“ poznamenal Musulmani. Podle forenzního patologa Nizama Peerwaniho je zjevné, že některé z obětí zemřely na následky mučení, zatímco jiné nechaly úřady vyhladovět k smrti.

„Každý zadržovaný na těchto fotografiích byl něčí milované dítě, manžel, otec nebo přítel. Jejich přátelé a rodina trávili měsíce nebo roky tím, že po nich pátrali,“ konstatoval náměstek ředitele HRW pro Střední východ Nadim Houry. „Pečlivě jsme ověřili desítky příběhů a jsme si jisti, že Caesarovy fotografie jsou autentické a usvědčující – jde o důkazy o zločinech proti lidskosti v Sýrii,“ dodal Houry.

Vláda tato úmrtí zaregistrovala, nepřijala ale žádná opatření, aby byly vyšetřeny příčiny smrti a zabránilo se dalším obětem. Ti, kdo se snaží zajistit mír v Sýrii, by měli ukončit podobné zločiny a hnát lidi, kteří na vraždy dohlíželi, k odpovědnosti.
Nadim Houry
náměstek ředitele HRW pro střední východ

HRW dokázala ověřit místa pořízení – třeba dvůr vojenské nemocnice. Pravost snímků loni potvrdil i mezinárodní tým vědců. „Zabíjení je zcela jasně metodické, na denním pořádku, systematické, jsou to podklady k obvinění ze zločinů proti lidskosti,“ konstatovala vedoucí mezinárodního týmu Desmond de Silva.

Sýrie ale nespadá pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu. Ten by mohl případ otevřít jen na popud Rady bezpečnosti OSN, jenže jejím členem s právem veta je Rusko, které Asadův režim podporuje.

Kritici zprávy potvrzující pravost fotografií navíc upozorňují, ji platila britská advokátní kancelář podporovaná Katarem, jenž dlouhodobě stojí proti Asadovi. Damašek mezitím opakovaně popírá, že by se porušovala lidská práva.

HRW se podařilo zjistit, kdo jsou syrské oběti na propašovaných snímcích (zdroj: ČT24)