Venezuelská komise potvrzuje: Opozice získala dvoutřetinovou většinu

Po 17 letech může venezuelská opozice významně zasahovat do chodu země. V posledních volbách si totiž zajistila dvoutřetinovou většinu v novém parlamentu. Konečné výsledky oznámila ústřední volební komise. Prezident Maduro uznal porážku, ale oponenty obvinil ze zasévání diskriminace a třídní nenávisti.

Opozice podle komise získala 112 křesel ve 167členném parlamentu. To jí umožní mimo jiné prosadit referendum o odvolání prezidenta Nicoláse Madura, jemuž mandát končí až v roce 2019.

Koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) získala konkrétně 109 křesel. K tomu se počítají ještě tři mandáty vyhrazené pro zástupce domorodého obyvatelstva, s jejichž podporou opozice také počítá. Vládní socialisté, kteří parlament posledních 16 let ovládali, získali 55 křesel.

Prezident uznal porážku. Oponenti ale prý zasévají třídní nenávist

Prezident Maduro volební porážku uznal. Podle něj „podružná“ prohra má být vina pravicové „kontrarevoluce“, která se prý snaží sabotovat venezuelskou ekonomiku a destabilizovat vládu. Oponenty obvinil ze zasévání diskriminace a třídní nenávisti a pracovníky, kteří hlasovali pro opozici, varoval, že budou svého rozhodnutí litovat.

V televizi Maduro absolvoval tříhodinové vystoupení. Oznámil sice okamžité změny v kabinetu, podrobnosti ale neuvedl. Postaví se každopádně proti zákonu o propuštění uvězněných politiků, především pak opozičního předáka Leopolda Lópeze, odsouzeného ke 13 letům a devíti měsícům vězení za údajné podněcování násilí a protivládní spiknutí. „Nepřijmu žádný zákon o amnestii, protože porušovali lidská práva,“ uvedl podle agentury Reuters Maduro. „Mohou mi poslat tisíce zákonů, avšak vrazi musejí být stíháni a musejí platit.“

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Získání dvoutřetinové většiny lídři opozice avizovali ještě před oznámením komise . Tato většina umožní jejich koalici například prosadit také referendum o odvolání soudců nejvyššího soudu či změnu ústavy. 

Drtivá porážka socialistickou vládu zatím nepřiměla k hlubší analýze nebo k příslibu zásadnějších reforem. Socialistická strana ale podle Madura uspořádá mimořádný kongres a vytvoří výbor, který situaci zhodnotí a přijde s konkrétními návrhy. Podle serveru BBC byly volby brány jako referendum o všeobecně nepopulárním Madurovi, kterého opozice viní ze špatného řízení ekonomiky a špatného nakládání s příjmy z ropy.

Dosavadní parlament ještě není rozpuštěn. Měl by existovat minimálně do 15. prosince a zaznívají obavy, že by mohl ještě nynějšímu prezidentovi umožnit vládnout po určitou dobu pomocí dekretů, jako to dělal jeho předchůdce Hugo Chávez a jako to již vyzkoušel i Maduro. Nový zákonodárný sbor poprvé zasedne až 5. ledna.

Vydáno pod