Do Německa dorazil letošní miliontý uprchlík

Několik týdnů před koncem roku dosáhl počet uprchlíků, kteří letos přišli do Německa, oficiálně hranici jednoho milionu. Tolik žadatelů o azyl bylo zaevidováno systémem první registrace EASY a poté přiděleno jednotlivým spolkovým zemím, informovala bavorská ministryně sociálních věcí Emilia Müllerová.

Během listopadu německé úřady zaregistrovaly 206 101 žadatelů o azyl. Za celý loňský rok přitom německé úřady zaregistrovaly 238 676 běženců. K milionté hranici je však nutné podotknout, že EASY systém, na jehož základě se migranti přidělují jednotlivým spolkovým zemím, obsahuje i osoby, které byly zaregistrovány dvakrát na různých místech. Někteří experti ale zase tvrdí, že skutečné počty jsou spíš ještě vyšší, protože kvůli přetíženosti úřadů může trvat týdny, než je uprchlík registrován.

Bavorská ministryně sociálních věcí Emilia Müllerová zopakovala požadavek své strany, bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), aby si Německo stanovilo limit pro přijímání uprchlíků v příštím roce. „Potřebujeme teď naléhavěji než kdy jindy horní hranici pro přijímání uprchlíků, protože Německo nemůže tyto příchody trvale brát na svá bedra,“ prohlásila ministryně.

Spolková vláda letos původně očekávala příchod zhruba 800 tisíc běženců, ale někteří politici už před časem odhadovali, že bude překonána milionová hranice. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere už v pondělí podotkl, že původně odhadovaný počet imigrantů byl překročen „kvůli obzvlášť rostoucím číslům od poloviny srpna“.

Většina syrských uprchlíků přicházejících do Řecka má středoškolské či vysokoškolské vzdělání

Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nyní představil zatím nejširší anketu mezi utečenci, jejímž cílem bylo zjistit, co jsou Syřané zač a proč přicházejí do Evropy. V návaznosti na to jim totiž budou moci mezinárodní organizace i vládní úřady poskytnout mnohem konkrétnější pomoc.

Z vyzpovídaných osob jich mělo 86 procent vyšší vzdělání, buď středoškolské či vysokoškolské. Asi čtvrtina uprchlíků stále pátrá po některém členovi rodiny, který v Sýrii zmizel. Nadpoloviční většina, 63 procent dotazovaných, uprchla ze Sýrie v letošním roce a 85 procent se jich dostalo do Řecka na první pokus.

Z průzkumu dále vyplynulo, že přes 62 procent uprchlíků pochází z Damašku či Halabu, tedy dvou největších syrských měst. Mezi příchozími bylo nejvíce studentů, ale také učitelů, právníků, lékařů, pekařů, projektantů, kadeřníků a počítačových expertů. 

Podle UNHCR dorazilo do Řecka v období mezi dubnem a zářím téměř 263 tisíc uprchlíků. Vyzpovídaný vzorek tak představuje jen jejich malou část, přesto ale průzkum přispívá k větší informovanosti o složení uprchlické vlny.

Uprchlíci překračující hranice mezi Řeckem a Makedonií
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Tisíce syrských uprchlíků uvázlo na hranici s Jordánskem

Mezitím se řeší problematická situace s uprchlíky v Sýrii. Na hranici s Jordánskem uvázlo asi 12 tisíc běženců, UNHCR vyzval vládu v Ammánu, aby Syřany vpustila do země, nejdříve ty nejvíce zranitelné, jako jsou starší lidé, děti mladší šesti let či těhotné ženy.

„Zdravotní stav (uprchlíků) se zhoršuje, objevují se příznaky průjmu, zvracení či u dětí akutní podvýživa,“ uvedl UNHCR. „Jestliže nebudou uprchlíci přijati do Jordánska a nedostane se jim nezbytné pomoci, jejich životy jsou s přicházející zimou ohroženy,“ dodal.

Podle prohlášení UNHCR se na 11 tisíc uprchlíků nachází asi osm kilometrů od syrsko-jordánsko-irácké hranice. Zbylých tisíc se prý pohybuje asi devadesát kilometrů dále na západ. Jde o skalnatou pouštní oblast, bez vody či vegetace.

Uprchlický tábor v Jordánsku
Zdroj: ČTK/AP/Raad Adayleh

Úřad OSN pro uprchlíky ve svém prohlášení zároveň ocenil dosavadní „obrovský přínos“ Jordánska při řešení migrační krize. Země podle oficiálních údajů dosud přijala 630 tisíc syrských uprchlíků. Ammán odhaduje, že ve skutečnosti může Syřanů v zemi být až 1,4 milionu, což představuje zhruba pětinu jordánské populace.