NATO po sestřelení ruského letadla stojí za Tureckem

Diplomacie a zklidnění. To je podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nutná cesta k vyřešení situace kolem sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem. Po mimořádné schůzce velvyslanců zemí Aliance Stoltenberg dodal, že vyhodnocení incidentu spojeneckými zeměmi jsou v souladu s tím, jak dění popsali sami Turci, tedy stíhačku sestřelili nad tureckým územím. Moskva to odmítá; zatím potvrdila, že přišla o dva vojáky.

On-line přenos
Turci sestřelili ruské letadlo
22:13

On-line přenos k vývoji po sestřelení ruského letadla Tureckem končí. Děkujeme za pozornost.

21:18

Turkmenští povstalci tvrdí, že mají těla obou členů posádky sestřeleného letadla.

21:14

"Nejsme v této chvíli schopni přesně říci, kde letadla byla," odpověděl mluvčí Pentagonu Peter Cook na otázku, zda ruské letadlo bylo sestřeleno nad Tureckem nebo Sýrií.

Turecké protivzdušné síly sestřelily u hranic se Sýrií ruský bombardér Su-24. Oba členové posádky se katapultovali, jejich osud ale zůstává nejasný. Syrští povstalci tvrdí, že je zastřelili, podle tureckých úřadů by ale mohli být naživu. Rusko ale potvrdilo, že jeden ze členů posádky je po smrti. Ruský vrtulník, pátrající po sestřeleném letadle, byl kromě toho podle ruského generálního štábu sestřelen syrskými povstalci , přičemž zahynul jeden příslušník ruské námořní pěchoty.

„Je to vážná situace. Je to situace, která si žádá, abychom byli všichni opatrní a přispěli ke zklidnění,“ prohlásil Stoltenberg. Vítá prý proto další pokračující přímé kontakty mezi Moskvou a Ankarou. Ty by podle něj měly přispět nejen k vyřešení incidentu, ale také k posílení mechanismů zajišťujících, že se podobná situace nebude opakovat. „Musíme se vyhnout tomu, aby se takové incidenty a nehody nedostaly mimo kontrolu,“ upozornil Stoltenberg.

NATO dává zároveň jednoznačně najevo svou podporu turecké územní celistvosti. Turci si na ruská narušení svého vzdušného prostoru opakovaně stěžovali v podstatě od počátku ruské letecké kampaně nad Sýrií. „Opakovaně jsme dali najevo, že jsme solidární s Tureckem,“ zdůraznil Stoltenberg s tím, že už dříve vyjádřil obavy z důsledků ruských vojenských akcí v blízkosti hranice NATO. Další vývoj podle něj bude Aliance bedlivě sledovat.

Také americký prezident Barack Obama uvedl, že incident, jenž podle něj poukazuje na problém s ruskými operacemi u tureckých hranic, je třeba vyšetřit a ujistit se, že Ankara i Moskva spolu komunikují. „Turecko, jako každá země, má právo na obranu svého území a svého vzdušného prostoru,“ řekl Obama. Stejně se na brífinku vyjádřilo i ministerstvo obrany USA, mluvčí Pentagonu Peter Cook nicméně nebyl schopen jednoznačně odpovědět na otázku, zda ruské letadlo bylo sestřeleno nad Tureckem, nebo Sýrií.

Já se obávám, že jiná interpretace než ta, že Turecko hájilo svůj vzdušný prostor, asi těžko může být. (…) Nejen, že to letadlo – byť možná jen na chvilku – narušilo vzdušný prostor, ale zároveň také bombardovalo obyvatelstvo – byť žijící v Sýrii. Turecko ale prohlásilo, že „tihle lidé jsou naši“. Jestliže Rusko říká, že „naši jsou na Donbase“, pak jakákoliv jiná země má právo říct totéž. V tomto ohledu se domnívám, že jsme svědky úplně stejné rétoriky, respektive stejné logiky.
Michael Romancov

 Podle agentury Reuters nicméně dali někteří alianční diplomaté najevo, že Ankara mohla věc řešit jinak než sestřelením letounu. „Společným nepřítelem by měl být Islámský stát. A uvítám všechny snahy s ním bojovat,“ řekl novinářům Stoltenberg. Cílem porazit IS by se podle něj měli řídit všichni, včetně Ruska. „Vidíme ale, že dosud většina ruských útoků mířila na cíle v těch částech Sýrie, kde IS není vůbec přítomen,“ upozornil.

Ruská armáda předběžně potvrdila dva mrtvé

Podle náčelníka hlavní operační správy ruského generálního štábu se sestřelený bombardér Su-24 zřítil v Sýrii asi čtyři kilometry od hranic s Tureckem. Piloti se katapultovali, avšak jeden byl zabit ještě „ve vzduchu palbou vedenou ze země“ syrskými povstalci. Při následné pátrací operaci po sestřelených pilotech, kterou uskutečňovaly dva vrtulníky Mi-8, zahynul další ruský voják.

„Během operace byl jeden z vrtulníků poškozen palbou ze střelných zbraní a musel nouzově přistát na neutrálním území. Jeden námořní pěšák zahynul,“ řekl novinářům generálporučík Sergej Rudskoj. Dodal, že posádku sestřeleného vrtulníku se podařilo dostat do bezpečí, sestřelenou helikoptéru mezitím povstalci zničili minometnou palbou.

Ruské letectvo podle generála operuje v oblasti, kde syrské vládní jednotky válčí s „nejradikálnějšími bandami“, v jejichž řadách prý bojuje i více než tisícovka Kavkazanů.

Moskva přeruší veškerou vojenskou spolupráci s Tureckem a posíli vzdušnou obranu

Moskva oznámila, že v reakci na dění přeruší veškerou vojenskou spolupráci s Tureckem. Svou cestu do Ankary, plánovanou na středu, už také zrušil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ruské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že posílí svou vzdušnou obranu a „zničí jakékoliv cíle, které by představovaly potenciální hrozbu“. Generálporučík Sergej Rudskoj dodal, že napříště budou ruské bombardéry a bitevníky operovat pouze pod krytím stíhaček. Kromě toho bude u syrského pobřeží operovat ruský křižník Moskva, který je vybaven raketami Fort coby námořním ekvivalentem protileteckého systému S-300.

Alpaslan Çelik ukazuje část padáku, který použila posádka sestřeleného ruského letadla
Zdroj: Reuters

Podle soukromé turecké agentury Dogan stříleli turkmenští povstalci na piloty v reakci na to, že letadlo krátce předtím, než bylo po vstupu do tureckého vzdušného prostoru sestřeleno, shodilo na území ovládané turkmenskými rebely pumu. Svědectví prý tureckým novinářům poskytl turkmenský zástupce velitele místní ozbrojené skupiny Alpaslan Çelik. Ten také ukázal část padáku s ruskými nápisy, který údajně patřil posádce sestřeleného letadla.