Polovina Krymu je dál bez proudu. Rusko hrozí stopem dodávek uhlí

Více než polovina obyvatel Krymu je už třetí den bez proudu. Pro důležité provozy větších měst je podle ruských úřadů dodávka proudu zajištěna, restaurace ale večer musejí zavírat a veřejné osvětlení i hromadná doprava jsou omezeny. K rozsáhlému výpadku došlo v noci na neděli, kdy zatím neznámá skupina lidí poškodila dálkové vedení v Chersonské oblasti severně od Krymu.

Moskva se snaží na poloostrov letecky dopravit velké množství generátorů, během úterý jich mají letouny Il-76 dopravit na Krym tři stovky. Krymský gubernátor Sergej Aksjonov prohlásil, že stav nouze vyhlášený v neděli může na Krymu trvat až do otevření první trasy dálkového elektrického vedení z ruské pevniny. Podle ministra energetiky Alexandra Novaka bude první kabel mezi ruským Krasnodarským krajem a Krymem položen 22. prosince.

Majitelé podniků, kteří zákaz večerního provozu poruší, se vystavují vysokým pokutám. Školy mají právo zkrátit vyučování podle aktuální dodávky proudu.

Rozsáhlá část Krymu zápasí s výpadkem proudu
Zdroj: ČTK/TASS

Rusko nevylučuje, že odvetou za přerušení dodávek plynu přestane Ukrajině dodávat uhlí pro tepelné elektrárny, řekl v rozhlasové stanici Vesti FM ministr Novak. Blokádu poškozených sloupů dálkového vedení, jejichž opravě brání aktivisté ukrajinské organizace Blokáda Krymu, označil Novak za politický akt.

S rozsáhlou blokádou klíčových komunikací začali aktivisté v září a jsou mezi nimi ukrajinští nacionalisté i krymští Tataři. Vůdce Tatarů Mustafa Džemilev prohlásil, že aktivisté umožní opravit pouze infrastrukturu s dosahem na ukrajinskou pevninu, nikoliv na anektovaný poloostrov. Představitelé krymských Tatarů dlouhodobě obviňují Rusko z porušování práv.

Vlajka krymských Tatarů u jednoho z poškozených pylonů
Zdroj: ČTK/TASS

Z vlastních zdrojů, hlavně díky čtyřem dieselovým elektrárnám, je Krym schopen zajistit energii zhruba z jedné třetiny, napsala agentura Interfax. Na poloostrově je zatím teplé počasí, ve dne až 20 stupňů Celsia. V případě ochlazení se ovšem energetické požadavky zvýší.

  • Rusko nemá s Krymem přímé spojení pevninou. Poloostrov je navíc ze 70 procent závislý na dodávkách elektřiny z Ukrajiny. Úplný převod většiny zdrojů na Rusko bude trvat několik let.
Redaktorka RFE: Tataři žádají zejména propuštění svých vězňů na Krymu (zdroj: ČT24)

Na úterním zasedání krymské proruské vlády její předseda Sergej Aksjonov sesadil ministra energetiky Sergeje Jegorova za to, že po výpadku dodávek z Ukrajiny nedokázal rozdělit elektřinu na poloostrově rovnoměrně, přestože resort měl být na tuto situaci připraven. Některá města a oblasti jsou ale bez proudu už tři dny. Sesazenému ministrovi nařídil opustit sál a hledat si jinou práci. „Za války by (Jegorova) čekal vojenský soud a rozsudek by už byl vykonán!“ prohlásil rozlícený premiér a omluvil se veřejnosti za neschopnost svých podřízených. Novou šéfkou resortu jmenoval svou poradkyni Svetlanu Borodulinovou, jejímž prvním úkolem je vypracovat realističtější harmonogram vypínání proudu, aby se elektřina dostala všem.

Přerušujeme dodávky plynu na Ukrajinu, vzkazuje Rusko

Rusko ještě během úterý středu přeruší dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Kyjev si podle něj více suroviny nepředplatil. Dodávky plynu na Ukrajinu byly obnoveny v první polovině října, když ruská státní plynárenská společnost Gazprom podepsala s ukrajinským partnerem Naftogaz definitivní dohodu o prodeji zemního plynu Ukrajině na zimní období.

„Dnes nebo zítra (ve středu) budou zastaveny dodávky plynu, protože chybí platba předem,“ uvedl ministr energetiky Alexandr Novak v rozhlasové stanici Vesti FM. Podotkl, že Ukrajina využívá jen malé množství ruského plynu.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté, protože Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně plynu měly dopad i na dodávky do Evropy.