Tlak na IS sílí. Letadla USA v Sýrii poprvé zaútočila na kamiony s ropou

Spojené státy zintenzivňují ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Poprvé zaútočily na stovky kamionů, které v Sýrii přepravují ropu. Akce je součástí širšího plánu, který má teroristy odstřihnout od jednoho z hlavních zdrojů příjmů. USA útok zatím oficiálně neoznámily. Pařížské útoky vyhrotily tamní politickou scénu, republikáni kritizují prezidenta Obamu za úmysl přijímat syrské uprchlíky.

Americký list New York Times uvádí, že během útoku bylo zničeno 116 nákladních vozů poblíž města Dajr az-Zaur, kde se nachází ropovod do Tripolisu v Libanonu. Nálety provedlo šest letounů.

Američané hodinu před náletem shodili v místě letáky, které varovaly řidiče, aby opustili vozy. Místo, kde byl útok podniknut, dlouhodobě monitorují drony, které zde zaznamenaly na tisíc kamionů s ropou. Během zásahu jich v oblasti bylo necelých tři sta. Na utíkající řidiče piloti neútočili, nejsou hlášeny žádné civilní oběti.

Plán k zásahu vznikl ještě před pátečními útoky v Paříži, cílem americké strategie je ochromit schopnost Islámského státu generovat zisky z produkce a exportu ropy, jimiž financují své vojenské operace. Představitelé USA uvedli, že IS za ropu měsíčně utrží 40 milionů dolarů (zhruba miliardu korun).

Spojené státy začaly s údery proti ropné infrastruktuře minulý týden, až dosud mířily především na takové cíle, jejichž zásahem nebyly ohroženy lidské životy. Systém distribuce ropy tak doposud nebyl příliš zasažen.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jižanské státy: Odmítáme syrské uprchlíky

Teror v Paříži zasáhl i vnitroamerickou politickou scénu. Prezident Barack Obama plánuje přijmout alespoň 10 tisíc syrských běženců. S tím mnozí politici nesouhlasí, především republikáni z jižních států federace.

Guvernér Alabamy Robert Bentley odmítl možnost přijímat syrské uprchlíky. Označil je za potenciální bezpečnostní riziko. „Po zralém uvážení víkendových teroristických útoků na nevinné obyvatele Paříže jsem se rozhodl oponovat jakémukoli pokusu o přemístění syrských uprchlíků do Alabamy,“ uvedl v prohlášení guvernér.

Reagoval tak na informaci, že jeden z teroristů do Evropy vstoupil společně s uprchlíky. V říjnu se v Řecku falešně identifikoval jako Syřan Ahmad al Muhammad a byl mu umožněn vstup do země.

  • „Nestanu se spoluviníkem politiky, která ohrožuje občany Alabamy. Odmítáme syrské uprchlíky.“

Guvernér Louisiany Bobby Jindal si v otevřeném dopise prezidentu Spojených států postěžoval, že jednotlivé státy mají málo informací o uprchlících, kteří jim jsou v rámci amerického programu na přijímání běženců přiděleni. „Je to nezodpovědné a znepokojující,“ napsal Baracku Obamovi. „Bylo by rozumné pozastavit přijímání uprchlíků. Autority musí vyšetřit, co se stalo v Evropě, než tento problém zasáhne i Spojené státy,“ dodal.

Bílý dům se pokusil obavy z přijímání syrských uprchlíků rozptýlit. Utečenci jsou prý důkladně prověřeni. S tím nesouhlasí republikánský člen Sněmovny reprezentantů Peter King. „Neexistuje prakticky žádné prověřování, protože v Sýrii nejsou žádné databáze ani vládní záznamy. Nevíme, kdo tito lidé jsou,“ tvrdí.

Uprchlíci představují hrozbu, myslí si některé americké státy (zdroj: ČT24)