V čele Sněmovny reprezentantů stanul republikán Ryan

Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání zvolila svým novým předsedou republikána Paula Ryana. Pětačtyřicetiletý zákonodárce ze státu Wisconsin získal dostatek hlasů od svých kolegů už v průběhu hlasování a v čele sněmovny nahradí Johna Boehnera, který v září překvapivě oznámil rezignaci.

Vzhledem k tomu, že republikáni mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, bylo dnešní hlasování považováno za formalitu. Ryan nakonec získal podporu 236 kolegů, přičemž republikánů je ve Sněmovně reprezentantů 247.

Pětašedesátiletý Boehner v září oznámil záměr odstoupit do konce října. Zdůvodnil to tím, že dlouhodobé napětí kolem jeho setrvávání v čele sněmovny by této instituci způsobilo „nenapravitelné škody“. Boehnera kritizovalo konzervativní křídlo strany, protože byl údajně příliš vstřícný ve sporech s prezidentem Barackem Obamou.

Ryan, považovaný za rozpočtového odborníka, souhlasil s kandidaturou neochotně a až poté, co se za ním sjednotilo několik znesvářených stranických frakcí.

Pětačtyřicetiletý Ryan vystudoval ekonomii a politické vědy a členem dolní komory je od ledna 1999 – loni byl do úřadu zvolen už po deváté. Předsedá sněmovnímu výboru pro získávání finančních prostředků.

Do širšího povědomí vešel v roce 2012, kdy si jej republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney vybral za možného viceprezidenta. V podzimních volbách téhož roku však úspěch nakonec slavil demokratický tandem Barack Obama a Joe Biden.

Je považován za poměrně radikálního straníka a sympatizuje s hnutím Tea Party, konzervativním jádrem republikánů. Staví se proti manželství osob stejného pohlaví a nesouhlasí s potraty. Demokraté jej vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých.

Paul Ryan
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas