Emoce přes ostnatý drát: V Severní Koreji začalo týdenní setkání rodin rozdělených válkou

V severokorejském letovisku v Diamantových horách začalo týdenní setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950–53. Na každé straně byla vybrána stovka účastníků, kteří se v doprovodu svých blízkých sejdou s příbuznými žijícími na opačné straně hranice. Setkání pravidelně provázejí silné emoce, poslední taková schůzka se konala loni v únoru.

V Jižní Koreji se účastníci schůzky vybírají v loterii. Výherci se pak mohou setkat se svými dětmi, sourozenci, manželi či rodiči, kteří žijí v komunistické KLDR. Stovku šťastlivců, kteří jsou většinou starší 70 let, doprovázejí na setkání zpravidla další příbuzní. Také Severní Korea zvolila 100 lidí, kteří se mohou setkání účastnit. V tomto případě jde zřejmě o osoby věrné režimu diktátora Kim Čong-una.

Nejnovější setkání rozdělených rodin proběhne ve dvou vlnách. Schůzky první skupiny potrvají do čtvrtka, druhá skupina bude mít příležitost popovídat si s příbuznými od soboty do pondělí. Asi 390 Jihokorejců, někteří na invalidních vozících, jiní s holí, se shromáždilo v severokorejském příhraničním letovisku, kde se schůzka pořádá. Svým příbuzným vezou hlavně praktické dárky jako léky, oblečení či peníze. Ze severokorejské strany je očekáváno 140 lidí.

Hovory o politice jsou tabu

Každý účastník má právo na šest dvouhodinových rozhovorů s příbuznými z opačné strany hranice. Témata jsou ale omezená – Jihokorejci byli výslovně vyzváni, aby nemluvili o politice a nevyptávali se na životní úroveň v KLDR.

K setkáním dochází nepravidelně, vždy reflektují současné mezikorejské vztahy. Od roku 2000 jich proběhlo asi 20. Probíhají za dohledu severokorejských i jihokorejských autorit. Není to tak, že by rodiny, které se potkají, spolu mohly trávit intimní čas. Většinou debaty probíhají tak, že se omlouvají za to, že opustili rodinu a přestěhovali se za určitým účelem na druhou stranu, aniž by věděli, že se bude jednat o celoživotní odloučení.
Jana Hajzlerová
předsedkyně Česko-korejské společnosti

Válka rozdělila miliony příbuzných, z nichž většina již zemřela. Doposud se schůzek zúčastnilo asi 18 800 Korejců, kteří měli možnost sejít se se svými příbuznými přímo, a dalších 3750, kteří si s blízkými mohli popovídat prostřednictvím videokonference. Dalších 66 000 lidí je v Jižní Koreji na seznamu čekatelů.

Autobusy s jihokorejskými účastníky jedou na setkání rodin rozdělených válkou
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Sedmasedmdesátiletá Jihokorejka O Čchol-nan vzpomínala, jak jí rodiče před svou smrtí se slzami v očích vyprávěli o jejím bratrovi, který zůstal v KLDR. „Jsem tak šťastná, že se uvidíme. Vůbec jsem nemohla spát,“ řekla Čchol-nan, oblečená v tradičním korejském oděvu. Dvaaosmdesátiletý I Ču-kuk se sejde se svým bratrem. „Naše rodina si byla jistá, že zemřel. Dokonce jsme uspořádali obřad na jeho památku. Pak jsem se ale dozvěděl, že je naživu a chce nás vidět. Je to, jako by vstal z mrtvých,“ prohlásil.

Letošní schůzku dohodli představitelé obou Korejí v srpnu při sérii jednání určených ke snížení napětí, jež vyvolalo zmrzačení dvou jihokorejských vojáků výbuchem nášlapné miny. Soul tehdy z incidentu obvinil Pchjongjang.

Severní a Jižní Korea zůstávají od konfliktu z 50. let technicky ve válečném stavu, protože válka byla ukončena pouze příměřím, nikoli řádnou mírovou dohodou. Vlády v Soulu a Pchjongjangu svým občanům zakazují posílat si dopisy, telefonovat si či psát e-maily, pokud nemají vládní povolení.