Turecko: Sestřelíme každé vojenské letadlo na našem nebi

Turecko nenechalo páteční zničení dronu poblíž syrských hranic bez odezvy a tamní premiér Ahmet Davutoglu prohlásil, že jeho země bez váhání sestřelí jakékoliv pilotované vojenské letadlo, které vstoupí do jeho vzdušného prostoru. Armáda se teď snaží zjistit, komu bezpilotní letoun patřil. Napětí v oblasti výrazně stouplo poté, co se vzdušnými operacemi začalo Rusko.

„Včera jsme sestřelili dron. Kdyby to bylo letadlo, udělali bychom totéž,“ citovala Davutoglua agentura Reuters. „Komukoli, kdo naruší naše hranice, se dostane nezbytné odpovědi,“ dodal premiér na shromáždění vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje v Kayseri ve středním Turecku. Jeho slova jsou ale zřejmě ovlivněna i tím, že Turecko čekají za dva týdny parlamentní volby. 

Dron byl sestřelen několik málo kilometrů od hranic se Sýrií, a to po vypálení tří varovných výstřelů, jak ukládají pravidla NATO. Stále ale není jasné komu patřil. Bezpilotní letouny totiž používá syrská vládní armáda, ale nejen ona. Drony jsou součástí vybavení i mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, která vede leteckou kampaň v Sýrii proti Islámskému státu, a také Ruska.

Turecký premiér: Nebudeme váhat střílet po vojenských letounech

Agentury Reuters a AFP s odvoláním na nejmenované americké činitele napsaly, že podle USA jde o ruský dron. Dokazují to údajně všechny dostupné údaje, které mají o incidentu k dispozici. Syřané totiž podle nich podobný letoun nepoužívají. Ministerstvo obrany v Moskvě mezitím podle agentury RIA Novosti ale oznámilo, že všechna ruská letadla v Sýrii se bezpečně vrátila na základny a že všechny drony operují „podle plánu“.

Nebylo to poprvé

Ankara si přitom na narušení svého vzdušného prostoru stěžovala už několikrát. Šlo vždy o ruské bojové letouny, které se na konci září zapojily do náletů v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany ale uvedlo, že je v kontaktu s tureckou armádou, a to právě kvůli tomu, aby nedocházelo k incidentům u tureckých hranic. „Měli jsme další kolo jednání o možné dohodě ohledně bezpečnosti pohybu našich letadel a koaličních dronů nad Sýrií. Naše názory se přiblížily tomu, co by mělo být v připravovaném dokumentu,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruští představitelé operující na ruské základně v Sýrii prý rovněž kvůli koordinaci letů komunikují s řídícím centrem izraelského letectva.

S Ruskem za zády proti všem

Syrská armáda, která je podpořena právě ruským letectvem, íránskými bojovníky a Hizballáhem, postupuje a blíží se k městu Aleppo. Boje v jeho okolí začaly v pátek a armáda chce osvobodit ty části města, jež ovládají povstalci.

Syrská armáda přitom ale nebojuje pouze proti islamistům z IS, ale i proti dalším opozičním skupinám. A právě kvůli tomuto faktu Američané ruskou pomoc kritizují. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ale prohlásil, že cílem není udržet režim Bašáda Asada. 

Je na Syřanech, aby si vybrali, kdo bude stát v čele země. Žije tam mnoho národů a náboženských skupin, takže lidé si musí rozhodnout sami. V současné době ale působíme na základě toho, že Asad je legitimní prezident.
Dmitrij Medvěděv
ruský premiér

Rusové poslali do Sýrie prozatím padesát letadel, ale podílejí se i na výcviku a vyzbrojování syrské armády. A ve hře je zjevně i vybudování námořní, letecké a pozemní základny v zemi.