Desítky mrtvých na svatbě v Jemenu – Saúdy vedená koalice prý udeřila omylem

Až 70 lidí zemřelo na svatební oslavě na jihozápadě Jemenu – zřejmě po útoku koalice vedené Saúdskou Arábií. Informovala o tom France 24. Mezi oběťmi je i několik dětí. Jemenský vládní zdroj pro agenturu AP uvedl, že letecký úder byl omyl. Koalice útočí na pozice šíitských povstalců od března. Rebelům se podařilo od začátku roku obsadit významnou část země.

Arabská koalice měla zasáhnout dva stany ve vesnici Vahídža, kde se v tu chvíli konala svatba místního Jemence, který má vazby na syrské povstalce – Hútie, píše server BBC News. Na místě jsou i desítky zraněných, uvedly světové agentury, které hovoří o 38 až 70 obětech. Koalice zatím incident nekomentovala.

Šíitští povstalci kontrolují už rok jemenské hlavní město Saná. Postoupili až na jih, odkud se je v posledních měsících podařilo vládním silám spolu se spojeneckou koalicí vytlačit dále na sever.

Boje v Jemenu
Zdroj: Faisal Al Nasser/Reuters

Jemenští představitelé jsou nyní v Adenu na jihu země. Nedávno se z exilu vrátil prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí a před ním i vláda.

Podle OSN zemřelo v zemi od 26. března 4,9 tisíce lidí, z toho asi 2,2 tisíce obětí představují civilisté. „Ujasněme si to – vojenské řešení jemenského konfliktu neexistuje,“ konstatoval na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku generální tajemník organizace Pan Ki-mun.

Vydáno pod