Červencový žhářský útok v Palestině má další oběť

Následkům vážných popálenin podlehla matka palestinského dítěte, které na konci července uhořelo při žhářském útoku u města Nábulus na Západním břehu Jordánu. Jde již o třetí oběť tohoto činu přisuzovaného židovským extremistům. Týden po útoku zemřel podle agentury Reuters i otec malého chlapce.

Žháři v noci na 31. července zapálili dva domy ve vesnici Kfar Duma a zanechali na nich nápisy svědčící o tom, že šlo o akt pomsty. V jednom domě byla čtyřčlenná rodina.

Osmnáctiměsíční Alí Davábša uhořel a jeho rodiče a čtyřletý bratr utrpěli popáleniny na 70 až 90 procentech těla. Otec Saíd zraněním podlehl 9. srpna, matka Riham v pondělí krátce po půlnoci. Druhý syn je stále v nemocnici ve vážném stavu.

Krátce poté, co se dnes zpráva dostala na veřejnost, vyšli do ulic vesnice Kfar Duma desítky Palestinců, kteří požadovali, aby se na celých palestinských územích uskutečnil „den hněvu“.

Napětí po žhářském útoku v Palestině
Zdroj: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu útok již dříve označil za teroristický čin a v telefonátu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem slíbil, že izraelské úřady útočníky najdou a postaví před soud. K důkladnému vyšetření případu a potrestání viníků vyzval i zvláštní koordinátor OSN pro Blízký východ Nikolaj Mladenov.

Od útoku již bylo zadrženo několik vůdců extremistických židovských skupin, žádný z nich ale nebyl obviněn z přímého zapojení do útoku na palestinskou rodinu. „Uplynul více než měsíc a izraelská vláda zatím teroristy nepostavila před spravedlnost,“ uvedl palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát. „Jestliže nebude Izrael zastaven a shledán odpovědným, Riham nebude tou poslední obětí izraelského teroru,“ dodal.

Extremisté brojí proti omezování židovských osad

Izraelští extremisté jsou odpovědní za útoky proti mešitám a dalším budovám na Západním břehu, k nimž došlo v posledních letech. Většinou šlo o odvetné akce za izraelské zásahy proti nezákonně budovaným židovským osadám.

Útok v obci Kfar Duma je považován za součást takzvané kampaně „price tag“. Jejími nositeli jsou ultranacionalističtí Židé, kteří své akce považují za formu odplaty vládě, která má podle nich „platit cenu“ (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.

Armáda vyslala na Západní břeh čtyři prapory – dvě pěší brigády předčasně ukončily výcvik a vrátily se na své základny, aby byly k dispozici. „Musíme se připravit na incidenty, které se mohou odehrát na (jeruzalémské) Chrámové hoře. Spolupracujeme s palestinskou bezpečností, abychom situaci zklidnili,“ řekl armádní mluvčí Moti Amoz.