V Sasku se třetí noc za sebou odehrály výtržnosti kvůli uprchlíkům

V saském městě Heidenau nedaleko českých hranic se třetí noc po sobě odehrály výtržnosti. Členové krajní levice napadli v noci z neděle na pondělí nedaleko uprchlického centra skupinu lidí, kteří zřejmě patřili ke stoupencům krajní pravice. Svědci hovoří o několika zraněných. Na jihu Německa mezitím vyhořela další připravovaná ubytovna pro žadatele o azyl.

  • Německo je jednou z hlavních cílových zemí uprchlíků proudících do Evropy. Země žádá kvůli uprchlické krizi sjednocení azylové politiky Evropské unie a spravedlivé přerozdělení běženců mezi unijní státy. Podle vládní prognózy dorazí letos do Německa až 800 000 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014.

Před uprchlickým střediskem v Heidenau nejdříve během neděle pokojně demonstrovalo zhruba 250 antifašistů a provolávalo pozdravy na přivítanou uprchlíků. K potyčkám došlo až při odchodu na nádraží. Policisté, kteří demonstranty vyprovázeli, proti výtržníkům použili slzný plyn. Podle policie se i přes dosavadní střety situace v polabském městě nedaleko Drážďan zklidnila, ačkoli nadále zůstává napjatá.

Nepokoje se ve městě odehrály i v předchozích dnech. Páteční demonstrace proti přijímání běženců přerostla v násilnosti, při kterých bylo zraněno více než 30 policistů. V noci na neděli pak zhruba 200 radikálů házelo petardy a lahve na policisty.

Na pondělní dopoledne ohlásil návštěvu Heidenau německý vicekancléř Sigmar Gabriel. List Der Tagesspiegel na svém webu poznamenal, že Gabriel bude prvním členem spolkové vlády, který město navštíví, aby situaci vyhodnotil. Gabriela budou doprovázet heidenauský starosta Jürgen Opitz a zemský vicepremiér Martin Dulig.

Příliv běženců vyvolává napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku. Například během nedělní noci vyhořelo připravované ubytovací středisko ve Weissachu na jihu země. Plameny se sice hasičům podařilo za hodinu dostat pod kontrolu, budova je však zcela neobyvatelná a musí být opravena. Příčina požáru zatím není známa, policie však nevylučuje útok žháře.

Bavorsko: Kvůli běžencům by se mohly uzavřít hranice v EU

Pokud se všechny země Evropské unie nebudou podílet na řešení přistěhovalecké vlny, nebude možné udržet volný pohyb osob v osmadvacítce a bude nutné obnovit hraniční kontroly. Uvedl to ministr vnitra sousedního Bavorska Joachim Herrmann v rozhovoru, který dnes přinesl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Kdo nebude jednat, dává v sázku volný pohyb osob v Evropě a ponese odpovědnost, pokud se Německo bude cítit donuceno k tomu, aby znovu zavedlo hraniční kontroly,“ řekl Herrmann.

Podle Herrmanna je sice cílem svobodu pohybu v rámci EU udržet, je to ale možné jen v případě, že budou všichni dodržovat stejná pravidla. „Když se zcela nekontrolovaně a neřízeně valí tisíce lidí přes řecké a italské hranice do Evropy s hlavním cílem dostat se do Německa, systém volného pohybu osob přestává fungovat a vytrácí se souhlas s jeho existencí,“ varoval bavorský politik.