Osudné setkání – Palestinec dvakrát zachraňoval židovskou rodinu

Cesty palestinského záchranáře se dvakrát protnuly s židovskou rodinou (zdroj: ČT24)

Izrael a Palestinu dojal příběh jednoho židovského páru a arabského zdravotníka. Ten nejdřív bojoval za záchranu jejich dcery při teroristickém útoku. O necelý rok později se dílem obrovské náhody podílel na předčasném porodu jejich dalšího dítěte.

Tragédii i zázrak jediné rodiny ve Svatém městě dělí pouhých deset měsíců. Během nich přišla židovsko-americká rodina Braunových o dceru a za dramatických okolností získala novou. U obou okamžiků sehrál klíčovou úlohu Zijád Davíjat.

Od tragédie k „happy endu“

Osudy židovské rodiny a arabského záchranáře se poprvé tragicky protnuly vloni 22. října na zastávce jeruzalémské tramvaje, kam se vřítil palestinský útočník v autě – rozhodl se zajet co nejvíc Izraelců – jeho nárazník odmrštil kočárek s malou Chajou pět metrů daleko. „Matka i zraněný otec byli úplně bez sebe. Snažil jsem se bezvědomé dítě oživit. Nakonec ale bohužel zemřelo v nemocnici,“ vzpomíná Davíjat.

Židovské dítě
Zdroj: ČT24

Pohřbu se zúčastnily stovky lidí. Zdrcení mladí rodiče se úplně uzavřeli. Chaja se jim narodila po dlouhých letech marných pokusů o početí. K jejich obrovskému překvapení se druhé těhotenství podařilo krátce po tragické události. A záchranář se vrátil na scénu. „Ráno jsme dostali hlášení o předčasném porodu. Matka už rodila. Když bylo po všem, v šoku se na mě podívá a řekne: „Ty jsi nás před deseti měsíci zachraňoval!,“ konstatoval Davíjat.

Je to člověk, který tu léta pomáhal jako dobrovolník, než ho záchranka zaměstnala. Dělal to pro svou duši, ne pro peníze.
Felix Lotan
šéf jeruzalémských záchranářů

Židovská věřící rodina zůstává se svým palestinským zachráncem. Davíjat zatím denodenně vyráží do terénu pomáhat všem – bez ohledu na to, jestli věří v Boha.

Vydáno pod