Masové protesty nepomohly: Prezident Burundi se vší parádou zahájil třetí funkční období

Burundský prezident Pierre Nkurunziza složil slavnostní přísahu a zahájil třetí pětileté funkční období. Stalo se tak navzdory několikaměsíčním masivním protestům i nezdařenému pokusu o vojenský puč. Ceremonie je překvapením, protože se mělo za to, že Nkurunziza se nového mandátu ujme až příští týden. Podle prezidentského úřadu se akt konal s předstihem z bezpečnostních důvodů. Opozice už označila Nkurunzizovu přísahu za nezákonný akt.

Od dubna, kdy burundský prezident oznámil, že se bude ucházet ve volbách o úřad hlavy státu i potřetí, zahynula při protestech proti tomuto kroku přinejmenším stovka lidí. V květnu se část armády dokonce pokusila v době Nkurunzizovy nepřítomnosti v zemi neúspěšně o puč, přes 100 tisíc lidí ze strachu před násilím uprchlo za hranice země.

Burundská ústava, která vznikla po skončení 12 let trvající občanské války v roce 2005, zakazuje prezidentovi více než dva za sebou jdoucí mandáty. Příznivci prezidenta, který v čele desetimilionové země poprvé stanul už před deseti lety, ale tvrdí, že první pětiletý mandát se nepočítá, neboť tehdy hlavu státu vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči. Africká i Evropská unie a USA označily červencové prezidentské volby, z nichž Nkurunziza vzešel jako jasný vítěz, za nesvobodné.