Egyptští radikálové míří vysoko - atentát nepřežil hlavní žalobce

Káhira - Egyptský generální prokurátor nepřežil atentát. Uvedla to agentura AFP s odkazem na tamní ministerstvo zdravotnictví. Původně se mluvilo jen o zranění. Ve chvíli, kdy kolona opouštěla jeho dům v Káhiře, vybuchla bomba nastražená v autě. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, extremisté ale nedávno vyzvali své stoupence, aby napadali zástupce justice.

Hišám Barakát byl jmenován do funkce v červenci 2013 po rezignaci svého předchůdce Abdal Magída Mahmúda. Je zatím nejvyšším představitelem země, na něhož zaútočili radikálové. Svým zraněním podlehl v nemocnici. 

Vůdce egyptské odnože Islámského státu na konci května vyzval, aby se členové zaměřili na soudce a útočili na ně v odvetě za pronásledování a popravy členů radikálních skupin.

Bombový atentát v Káhiře
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Amr Sayed

Nálož vybuchla ve chvíli, kdy Barakátův konvoj projížděl kolem vojenské akademie ve čtvrti Heliopolis. Egyptská státní tisková agentura Mena oznámila, že prokurátor nezvládl náročnou operaci. Bomba prý žalobce zranila na rameni, hrudníku i játrech. Při útoku zemřeli podle Meny nejméně tři civilisté. Podle svědků byl výbuch tak silný, že roztříštil okna okolních domů.

Zraněn byl i prokurátorův bodyguard. „Všude létalo sklo. Bylo to, jako by přišlo zemětřesení,“ sdělil muž agentuře AFP.

K útoku se na Facebooku nejprve přihlásila málo známá skupina, která si říká Lidový odboj v Gíze, ale po několika hodinách text stáhla.  

Útoky extremistů v Egyptě  

Egypt se potýká s násilím islámských radikálů od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Muslimské bratrstvo.  

Po zákazu této organizace se extremisté zaměřili na vojáky a policisty a útočí na ně zejména na Sinajském poloostrově.  

Po svržení Mursího skončily ve věznicích stovky příznivců Muslimského bratrstva a mnozí dostali vysoké tresty.  

Mursí byl odsouzen k trestu smrti, ale proti rozsudku se může ještě odvolat.

Vydáno pod