Radikálové unesli v Sýrii 230 lidí, mezi nimi i křesťany

Zpravodaj ČT k únosu v syrském Homsu (zdroj: ČT24)

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) unesli v syrské provincii Homs 230 lidí, mezi nimiž jsou desítky křesťanů. Oznámili to ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna. Únos souvisí s boji o město Karajtín, které IS dobyl po těžkých bojích se syrskými vojáky.

Město leží v pouštní oáze jižně od provinčního střediska Homs. Je poblíž silnice spojující historickou Palmýru s pohořím na syrské hranici s Libanonem. Z Karajtínu byly několik dní hlášeny těžké boje. IS údajně v noci na dnešek unesl 230 lidí, mezi nimiž jsou desítky křesťanských rodin. Některé z nich radikálové chytili v karajtínském kostele.

Karajtín má 40 tisíc obyvatel, z nichž část vyznává sunnitský islám a část křesťanství. Podle ochránců lidských práv získal IS obsazením tohoto místa pod kontrolu trasu, jíž může přepravovat své lidi a materiál ze západu do Palmýry, kterou drží od května.

IS je pod tlakem na severu Sýrie, kde proti němu bojuje zahraniční koalice. USA ve středu zahájily útoky bezpilotních letadel na cíle IS vedené ze základen v Turecku. Ankara tvrdí, že se její armáda do operací v nejbližší době zapojí.

Vydáno pod