Exdiktátora Guatemaly od soudu zřejmě osvobodí zdravotní stav

Bývalý guatemalský diktátor Efraín Ríos Montt se u soudu zřejmě již neobjeví. Podle zdravotních úřadů není devětaosmdesátiletý muž kvůli svému zdraví schopen před justicí stanout. Soud rozhoduje o Monttově vině na genocidě domorodých indiánů z počátku 80. let. Montt byl již předloni odsouzen k 80 letům vězení, verdikt však zrušil odvolací soud kvůli procedurálním nedostatkům.

Před dvěma lety, kdy padnul první rozsudek, byl případ ostře sledovaný kvůli faktu, že Guatemala jako první země na světě sama odsoudila „svého“ někdejšího diktátora. Kdy a zda vůbec padne nový verdikt, zatím není jasné. Téměř jistě to ale bude bez přítomnosti Montta.  

„Nedokáže zcela užívat své duševní schopnosti a nedokáže správně porozumět obviněním vůči své osobě,“ konstatoval tým expertů z institutu. Pokud tento závěr akceptuje během příštího jednání plánovaného na 23. července soud, bude probíhající proces zastaven.

Soud již v květnu 2013 uznal někdejšího vládce středoamerické země vinným z podílu na smrti 1771 guatemalských Mayů, viněných z podpory levicových povstaleckých skupin. Masakry se v první polovině 80. let odehrávaly ve třech městech provincie El Quiché na severozápadě země. Několik týdnů po vynesení rozsudku však ústavní soud po stížnostech obhajoby kvůli procedurálním chybám verdikt zrušil.

Montt se dostal k moci pučem v roce 1982 a vydržel v čele Guatemaly 17 měsíců, než byl sám svržen. Spolu s ním je souzen rovněž někdejší šéf vojenské rozvědky José Rodríguez, který byl po prvním procesu také zproštěn viny.