Francie zmařila plánovaný teroristický útok

Paříž - Francouzská policie zmařila plán skupiny teroristů spáchat atentát na vojenské základny v zemi. V pondělí byli na různých místech země zatčeni čtyři podezřelí ve věku od 16 do 23 let. Vůdce skupiny policie dlouhodobě sledovala kvůli jeho extremistickým vzkazům na internetu. Zadržení islamisté se prý chystali také přepadnout vysokého důstojníka francouzské armády a natočit kamerou, jak mu uřezávají hlavu. Záznam chtěli umístit na internet, upřesnila francouzská média.

Které vojenské objekty měly být terčem džihádistů, francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve neupřesnil. Vůdce údajných útočníků a nejstarší z nich je bývalý voják francouzského válečného námořnictva, který byl ve spojení s několika lidmi vězněnými za teroristickou činnost. Vyvolal podezření policistů svými extremistickými vzkazy na internetu a  zájmem odjet pomáhat džihádistům v Sýrii.

Podle rozhlasové stanice France Info byla hlavním terčem podezřelé čtveřice vojenská námořní základna Port-Vendre u jihofrancouzského města Perpignan. Mladíci byli zatčeni v jižním departementu Bouches-du-Rhône, kde leží velké přístavní město Marseille, a v departementu Yvelines západně od Paříže. Chtěli údajně útočit v lednu 2016, tedy přesně rok poté, co tři ozbrojení francouzští islamisté zabili v Paříži 17 lidí a nakonec v přestřelce s policií zemřeli jako „mučedníci islámské svaté války“.

Zatčení čtveřice nemá ale nejspíš nic společného s výbuchy, kterými podle vyšetřovatelů někdo úmyslně poškodil zařízení rafinerie Berre-l'Etang v departementu Bouches-du-Rhône, řekl ve středu večer novinářům ministr Cazeneuve. Výbuchy nikoho nezranily a jejich motiv stále není jasný.

Francouzský prezident Francois Hollande v úterý prohlásil, že francouzské bezpečnostní síly odvracejí každý týden nějaké teroristické hrozby. Upřesnil, že proti terorismu je po celé zemi v pohotovosti 30 000 policistů, četníků a vojáků. Od roku 2012 bylo za kontakty s džihádistickým podsvětím v zemi odsouzeno 300 lidí. Podle ministra vnitra vědí bezpečnostní síly o nejméně 1850 lidech, kteří „normálně“ žijí ve Francii a jsou napojeni na sítě džihádistů. Na 500 z nich nyní bojuje po boku Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Ve Francii platí mimořádná protiteroristická bezpečnostní opatření hlavně poté, co teroristé zavraždili v lednu na několika místech Paříže 17 lidí.

Francie zabránila teroristickému útoku (zdroj: ČT24)