Za masakrem v tureckém kulturním centru stál zřejmě Islámský stát

Suruc - Při explozi v kulturním centru v jihotureckém městě Suruc zemřelo podle agentury AFP nejméně 30 lidí. Dalších zhruba 100 osob utrpělo zranění. K výbuchu došlo na zahradě před střediskem. Za sebevražedným útokem stál podle tureckého premiéra zřejmě Islámský stát. Suruc se nachází poblíž kurdského města Kobani. Ankara kvůli útoku zvýší bezpečnostní opatření na hranici se Sýrií.

Na místě bylo podle tureckého listu Hurriyet asi 300 delegátů z Federace socialistických mládežnických asociací, kteří měli jet na výlet do Kobani, aby pomohli s obnovením zničeného města. Lidé na zahradě právě obědvali.

K výbuchu došlo na konci konference, uvedla zraněná dvaadvacetiletá svědkyně Fatma Edemenová. „Od policistů jsme zaslechli, že to byl sebevražedný útočník. Jeden z mých přátel mě chránil. Nejprve jsem si myslela, že umírám, ale pak jsem zjistila, že jsem v pořádku. Když jsem uviděla těla, dala jsem se na útěk,“ sdělila mladá žena.

Na snímcích vysílaných tureckou redakcí stanice CNN byla vidět těla mrtvých ležící pod stromy před střediskem. „Byl to velmi silný výbuch. Otřáslo to s námi, právě jsme byli na schůzi,“ prohlásil zaměstnanec radnice.

Atentát asi uskutečnila žena

Podle informací Al-Džazíry se tělo sebevražedného atentátníka našlo mezi prvními. Podobně se pro Reuters vyjádřila zákonodárkyně z prokurdské Demokratické strany lidu (HDP). „Mladí Turci a Kurdové měli jet do Kobani, kde měli na tři nebo čtyři dny naplánované aktivity,“ poznamenala Pervin Buldanová.

Guvernér okresu Suruc Abdullah Ciftci prohlásil, že za útok je pravděpodobně zodpovědný Islámský stát. „Myslíme si, že atentátníkem byla žena. Předběžné závěry vyšetřování ukazují, že jednala sama,“ sdělil turecké BBC. Důkazy ukazují na radikály z Islámského státu i podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua. „Podle prvních důkazů byla exploze sebevražedným útokem a spáchal ji DAIŠ,“ uvedl na tiskové konferenci v Ankaře premiér.

DAIŠ je zkratka, kterou pro radikály z IS používá arabský svět. "Ještě ale nejsme ve fázi
konečných soudů," dodal. Útočník podle něj zatím nebyl identifikován, jakmile se tak ale stane, bude o tom veřejnost informována.

Erdogan útok odsoudil jako „barbarský čin“

Na místo zamířili turečtí ministři. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je nyní na Kypru. „Jménem svým i jménem mého národa odsuzuji a proklínám ty, kteří spáchali tento barbarský čin,“ vzkázal.

Suruc leží zhruba deset kilometrů od syrského pohraničního města Kobani. To je domovem hlavně syrských Kurdů, kteří loni několik měsíců bojovali s radikály z Islámského státu. Islamisté se nakonec z města museli stáhnout, nedávno ale na strategické Kobani zaútočili znovu – i tento útok byl odražen.

Kvůli bojům odešly z Kobani do Turecka desítky tisíc lidí. Někteří uprchlíci dostali přístřeší také ve městě Suruc. Podle Al-Džazíry jde o 20 tisíc syrských běženců.

Exploze hlášena i z blízkosti Kobani

U Kobani v pondělí rovněž vybuchla bomba, a to v blízkosti kurdského kontrolního stanoviště na cestě do města Aleppo. Exploze si ale nevyžádala žádné oběti.

Nejméně 30 mrtvých při atentátu v Turecku (zdroj: ČT24)