Kaddáfího syn dostal trest smrti

Tripolis - Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám byl v Libyi v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti zastřelením. Režim ho vinil z ohrožení bezpečnosti státu a zločinů proti lidskosti během občanské války v roce 2011. Milicionáři ho tehdy dopadli při pokusu o útěk ze země. Mezinárodní organizace proces kritizují - odsouzení podle nich neměli dostatečnou právní obhajobu.

Sajf Islám se soudu nezúčastnil, vypovídal jen prostřednictvím videokonference. Drží ho bývalá skupina rebelů ve městě Zintán a odmítá ho propustit. „Jde o skupinu, která měla nejprve blízko k islamistům, pak se od nich držela stranou,“ poznamenal novinář Yaser Daniel Reizk.

Právník Sajfa Isláma se chce odvolat. „Rozsudek je velmi přísný. Takové tresty jsme neočekávali,“ konstatoval Kaddáfího obhájce Husajn Šerif.

Soud s celkem 37 představiteli Kaddáfího režimu začal loni v dubnu. Hrdelní tresty dostalo nyní i dalších osm vysokých představitelů Kaddáfího režimu. Mezi odsouzenými je mimo jiné bývalý šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí, který čelil obvinění ze zločinů proti lidskosti, a také někdejší premiér Bagdádí Mahmúdí.

Muži byli obviněni mimo jiné z verbování žoldáků, kteří dostávali libyjské občanství, z plánování a provádění útoků na civilní cíle ze vzduchu, z vytváření ozbrojených skupin či ze střelby do davu demonstrantů. Ostatní odsouzení dostali tresty od pěti let po doživotí.

  • Jeho bratru Saadímu se nejprve podařilo uprchnout za hranice, nakonec ho ale vydaly zpět do země úřady v Nigérii. Libye chce někdejšího byznysmana, fotbalistu a šéfa místní fotbalové federace odsoudit za údajné násilné vyvlastňování majetku.

Sajfa Isláma povstalci dopadli v roce 2011 při pokusu o útěk. Skupina, která ho drží, neuznává vládu v Tripolisu. Kabinet v libyjské metropoli neuznává ani mezinárodní společenství. Soudní proces v Tripolisu kritizovaly mnohé organizace na ochranu lidských práv.

Věrný syn

Sajf Islám je rovněž na seznamu osob hledaných Mezinárodním trestním soudem (ICC), který ho viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Podle prokurátorů se účastnil plánů svého otce „potlačit, a to jakýmkoli způsobem, demonstrace civilistů proti Kaddáfího režimu“.

Podle organizace Human Rights Watch (HRW) obhájci souzených mužů neměli úplný a včasný přístup k soudním spisům a několik se jich ani nemohlo setkat se svými klienty v soukromí. Dva z advokátů skončili, protože jim bylo vyhrožováno. „Je třeba se ptát, zda soudci a státní zástupci mohou být skutečně nezávislí, když celkově převládá naprosté bezpráví a určité skupiny lidí jsou nestydatě ochraňovány před výkonem spravedlnosti,“ uvedl Joe Stork z HRW.

Kdo má právo soudit Kaddáfího syna?

„Jsou to spíš dva sáty versus Kaddáfího syn. Kdokoli se dnes snaží soudit Sajfa Isláma, tak se snaží strhnout autoritu státu na svou stranu. Zneužívá tak proces, který má být spravedlivý k tomu, aby ukázal světu, že on je pravý stát. Pokud vím, tak mezinárodní společenství ale uznává druhou stranu, která je úplně na druhém konce Libye v Tobrúku a tamní parlament vzešel z legitimních voleb. Aby byla vykonána spravedlnost, tak je potřeba, aby byl souzen jedním státem, a ne dvěma,“ konstatoval novinář Reizk.

Země má dvě vlády a dva parlamenty. Mezinárodně uznávaný kabinet Abdalláha Sáního sídlí spolu s parlamentem zvoleným v loňských červnových volbách na východě země, západ včetně metropole Tripolisu ale ovládají islamisté. Mocenského vakua v zemi využila skupina napojená na radikály z hnutí Islámský stát, která bojuje za vlastní cíle proti oběma konkurenčním vládám.