Obama: Keňa je na křižovatce - nechť si vybere cestu pokroku

Nairobi – Poučte se z obtížných dějinných zkoušek své země a vyberte si cestu pokroku. Tak zní výzva, kterou na závěr třídenní návštěvy v Keni adresoval obyvatelům země americký prezident Barack Obama. V klíčovém projevu na sportovním stadionu Kasarani v Nairobi před zhruba tisícovkou lidí ocenil rychlou proměnu Keni, probral dějinný vývoj země svých předků od éry kolonialismu a izolace po získání nezávislosti a po ekonomický rozvoj.

„Keňané nechtějí být definováni minulostí,“ řekl Obama v projevu na závěr návštěvy země, která je domovinou jeho otce a kterou navštívil jako první americký prezident vůbec. To také zdůraznil na úvod svého projevu s tím, že je zároveň první Američan keňského původu, který se stal prezidentem USA.

Podle Obamy Keňu ještě mnohé čeká - země se nachází na křižovatce, na níž čeká nebezpečí i příslib. Zmínil se o tom, že země se potýká s korupcí a kmenovými spory, a vyzval Keňu, aby zpřístupnila zdravotní péči a vzdělání větší skupině občanů.

Keňané už nemusejí sloužit koloniálním pánům ani utíkat ze země, řekl Obama s odkazem na osud svého dědečka a otce. „Svou budoucnost můžete budovat tady a teď díky pokroku Keni a díky svému potenciálu,“ řekl za nadšeného potlesku.

Varoval ale před kmenovými spory, které se mohou obnovit navzdory současné politické stabilitě. „Politika, která stojí na jediném kmeni nebo etnické skupině, je odsouzena k rozvrácení země. Je to selhání představivosti,“ zdůraznil Obama, jehož představila publiku jeho nevlastní sestra Auma.

Americký prezident nezastíral, že Keňa se potýká s korupcí, kterou označil za rakovinu, jež zemi stála čtvrt milionu pracovních míst. Rozhodně se postavil proti praktikování ženské obřízky a nuceným sňatkům, jež podle něj nepatří do 21. století. Zároveň zdůraznil roli žen ve společnosti a řekl, že nejlepší způsob využití pomoci je podle něj rozvíjet vzdělání žen.

V narážce na sporné téma homosexuality vyzval Keňu k toleranci vůči různorodosti. V tomto směru hostitelé neustoupili a prezident Uhuru Kenyatta v sobotu prohlásil, že homosexualita v Keni není téma a že jeho země s USA sdílí mnohé názory, ale homosexualita to není.

Prezidentův otec Barack Hussein Obama pocházel z kmene Luo. Studoval v USA, od rodiny ale brzy po narození syna odešel a vrátil se do Keni. Zahynul při autonehodě v roce 1982. Budoucí prezident Barack Obama strávil dětství v havajském Honolulu, od šesti let vyrůstal v Indonésii s matkou a svým nevlastním otcem. V deseti letech se vrátil k prarodičům na Havaj, aby zde získal lepší vzdělání.

V projevu prezident mimo jiné uvedl, že mladí Keňané dnes nemusejí sloužit cizím koloniálním pánům jako jeho dědeček nebo odcházet za vzděláním do USA jako jeho otec. „Díky dosaženému pokroku a vašemu potenciálu můžete svou budoucnost utvářet tady a teď,“ zdůraznil za potlesku Obama. Keňa podle něj zdaleka není dokonalá, ale i během jeho života udělala obrovský pokrok.

Malá Joan se stala hvězdou internetu

Obama do Keni přicestoval v pátek večer a první, kdo ho na keňské půdě přivítal, nebyl Kenyatta, ale osmiletý sirotek Joan Wamaithaová. Přišla k němu celá v bílém s kyticí žlutých tulipánů a lilií a Obama se s ní srdečně objal a věnoval jí více času, než se počítalo.

Snímky malé Joan oblétly sociální sítě. Tisk vypátral, že dívka žije v sirotčinci v Nairobi a pro svou vítací roli byla vybrána na poslední chvíli. Minulý týden prý do zařízení přijeli členové keňských bezpečnostních sil a v pátek ukázali na Joan a naložili ji do vládního automobilu. Nacvičili s ní ceremoniál a Joan, která patří k nejlepším z 35 žákům své třídy, nezklamala.

„Překvapilo mne, když jsem ji uviděla v televizi. Nikdo z nás to nečekal. Ve čtvrtek přišla jako obvykle do školy a nezmínila se o tom, co má před sebou,“ řekla její učitelka Pauline Musyokaová podle listu Daily Nation. Joan je prý poslušná, chytrá, zdvořilá, ale také plachá.

Obama si znovu dělal legraci ze svého rodného listu

Obama se během nynější návštěvy nevyhnul ani stále citlivému tématu o místě svého narození. „Domnívám se, že mí kritici doma mne podezírají, že jsem se sem vrátil pátrat po svém rodném listu. Není to pravda,“ řekl během přípitku na slavnostní večeři, kterou pro něj uspořádal prezident Kenyatta. Obamovy žerty na toto téma jsou známé. „Kdybych neměl rád Ameriku, neodstěhoval bych se sem z Keni,“ řekl například nedávno v USA.

V USA přišlo téma jeho narození na přetřes při volební kampani v roce 2008. Dodnes existují lidé přesvědčení o tom, že Obama neměl právo kandidovat, protože nesplňuje jednu z podmínek, kterou je narození v USA. Kritiky z volební kampaně umlčel, až když v roce 2011 předložil svůj rodný list, který dosvědčuje, že se narodil v Honolulu na Havaji. Mezi ty, kdo o místu Obamova narození stále pochybují, patří například i jeden z republikánských kandidátů na příštího prezidenta Donald Trump.

Rodný list Baracka Obamy
Zdroj: ČT24

Obama je potomkem Keňana Obamy a Stanley Ann Dunhamové, která pocházela z Kansasu. Ani jeden z nich už nežije.

V Keni byl nynější americký prezdent poprvé soukromě v roce 1987. Z letadla se mu tehdy ztratilo zavazadlo a porouchal se volkswagen, když jel s nevlastní sestrou po dálnici. Později přijel jako senátor. Na své nynější cestě, v níž ujišťoval Keňany svou přízní, řekl, že při své příští návštěvě na sobě už nebude muset mít oblek. Příští prezident se bude v USA volit v roce 2016.

Obama končí ostře sledovanou návštěvu Keni a jeho cesta po africkém kontinentu pokračuje v Etiopii. Tamní úřady výrazně zvýšily bezpečnostní opatření - druhá nejlidnatější země Afriky leží mezi nestabilními státy Somálskem a Súdánem. Právě bezpečnostní otázky budou pro šéfa Bílého domu jedním z hlavních témat.

Vydáno pod