Chorvatsko bojuje s mohutnými lesními požáry

Jih Chorvatska pohlcují masivní požáry a ani stovkám hasičů se v boji s nimi nedaří. Úřady na ostrově Korčula a poloostrově Pelješac požádaly o pomoc armádu. Silný vítr ale plameny dál šíří.

Chorvatští požárníci marně bojují s ohněm už čtvrtý den. Plameny na ostrově Korčula a poloostrově Pelješac pohltily přes 1400 hektarů borovicových lesů, olivových hájů a vinic. Situaci ještě komplikuje extrémní sucho a vítr.

Obyvatele ze dvou vesnic na poloostrově Pelješac musely úřady evakuovat. Oheň se totiž přiblížil až k obytným domům. Hasičům musely pomoct i letadla a vrtulníky. „Díky čerpadlům a maximálnímu nasazení jsme odvedli skvělou práci. A ušetřili tak před zkázou domy, ale hlavně lidské životy,“ říká jeden z hasičů.

V plamenech ale zahynuly desítky zvířat, především ovcí a koz. V popel se proměnily i vinice a olivové háje. Zničena je část elektrického vedení. „Krása, která tady byla, se změnila v popel. Další problémy ale ještě přijdou - voda z kopců steče a zaplaví silnice,“ obává se místní obyvatel.

Příčiny požárů se stále vyšetřují. Většina odborníků se ale přiklání k tomu, že jistý podíl má na neštěstí vítr mistral a tropické počasí, které bude pokračovat i v následujících dnech. 

Lesní požár na chorvatském poloostrově Pelješac
Zdroj: Grgo Jelavic/PIXSELL/ČTK/PA

Lesní požáry způsobené extrémním suchem a větrem zasáhly i sever a severovýchod Albánie. V zemi se celý týden pohybují teploty kolem 40 stupňů Celsia. Plameny pohltily desítky hektarů borovicového lesa. Oheň se přiblížil i k oblastem hojně navštěvovaným turisty. Kvůli popadaným stromům a kamenům musela být uzavřena silnice k přístavnímu městu Svatý Ján (Shëngjin).

Chorvatsko bojuje s požáry (zdroj: ČT24)