Írán popraví denně tři lidi, varuje Amnesty International

Teherán - Írán výrazně urychlil vykonávání rozsudků smrti. Od začátku roku bylo v zemi popraveno 694 lidí, přičemž za celý loňský rok jich bylo 743, upozornila organizace Amnesty International (AI). Íránské soudy podle ní nejsou nestranné ani nezávislé, přesně nespecifikují provinění a někdy vynesou rozsudek smrti i v případě, kdy dotyčný souzen být vůbec neměl.

AI: Írán letos urychlil popravy (zdroj: ČT24)

„Procesy se v Íránu vedou velmi problematickým způsobem, zadržení nemají kontakt s právníky, není dodržován náležitý postup odvolacího řízení ani dána možnost prominutí trestu nebo jeho zmírnění,“ uvádí se mimo jiné ve zprávě AI. Její statistika se týká období od letošního 1. ledna do 15. července. Íránské úřady tvrdí, že v této době bylo popraveno jen 246 lidí, ale AI má informace o dalších 448 popravách. Pokud se to potvrdí, znamená to, že na popravišti končí v průměru tři lidé denně. Údaje se neshodují ani v loňské bilanci. Teherán přiznal 289 poprav, ale aktivisté, kteří se zabývají stavem lidských práv v Íránu, zaregistrovali 743 vykonání rozsudků smrti.

Do konce roku tisícovka popravených?

Amnesty International neumí vysvětlit, proč se tempo poprav tak zrychlilo. Polovina případů se prý týkala drog. Íránské právo požaduje trest smrti pro mnoho drogových deliktů. Trest může být udělen už za překupnictví více než pěti kilogramů narkotik nebo více než 30 gramů heroinu, kokainu nebo jejich derivátů. Írán se tvrdými rozsudky snaží už mnoho let zastavit nelegální obchodování s drogami, ale neúčinně. Mezi odsouzenci jsou často příslušníci náboženských a etnických menšin. Mluvčí AI Martina Pařízková v rozhovoru pro ČT upřesnila, že odsouzenci často bývají k přiznání donuceni mučením a popravují se zde i děti do 18 let. Do konce roku podle ní může být v Íránu i tisíc popravených.

Podle AI jsou „popravy lidí vždy odpudivé, ale vyvolávají obavy v zemi, v níž se vedou zjevně nespravedlivé procesy“. Na vykonání rozsudku smrti v Íránu čeká několik tisíc lidí; většinou jsou upozorněni jen několik hodin předem, jejich rodiny často až zpětně.

Vydáno pod