Německou porodní asistentku obvinili za pokus o vraždy heparinem

Mnichov - Mnichovské státní zastupitelství obvinilo 34letou porodní asistentku z pokusu o devítinásobnou vraždu. Těhotným ženám údajně před porodem císařským řezem vpichovala heparin, látku sloužící k ředění krve. Motivací ženy byla zřejmě nespokojenost v práci. Podobný případ zaznamenalo i Česko. Bývalý pracovník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka heparinem zavraždil sedm lidí.

Podáním heparinu porodní asistentka způsobila ženám na porodním sále masivní krvácení, které je ohrožovalo na životě. Žádná z nich nakonec ale nezemřela. Zdravé se podle agentury DPA narodily i všechny děti. Čtyřikrát zdravotnice podala látku ženám v Mnichově, pětkrát stejný čin údajně provedla v porodnici ve středoněmecké spolkové zemi Hesensko, kde pracovala v letech 2011 až 2012.

Podle státního zastupitelství byla motivem ženy k pokusům o vraždy „nespokojenost v pracovní oblasti“. Osud těhotných jí prý byl lhostejný. Žena, která se nachází už více než rok ve vyšetřovací vazbě, obvinění odmítá.

Podobný případ šetří už několik let také policie na severu Německa. V nemocnici v Delmenhorstu ošetřovatel zabil přinejmenším pět lidí podáním léků způsobujících vážné komplikace srdeční činnosti. Soud ho za to letos poslal do vězení na doživotí.

V polovině července se však objevilo podezření, že má na svědomí ještě nejméně deset dalších životů. Sám pachatel se v rozhovoru s psychiatrickým znalcem přiznal k vraždě až 30 lidí. Získání důkazů však znemožnilo zpopelnění těl údajných obětí.

Také Česko má svůj případ heparinových vražd. Hlavní roli v něm sehrál bývalý pracovník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka. Pacientům podával smrtelné dávky heparinu od května do září 2006.

Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Později policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho však už znovu nestíhali.

Vydáno pod