Na další nahrávce se islamisté obuli do Německa včetně Merkelové

Po Británii, USA či Izraeli se propaganda tzv. Islámského státu obrátila i na Německo. V aktuálně zveřejněné nahrávce radikálové mimo jiné vyhrožují kancléřce Angele Merkelové, ale také vybízejí tamní muslimy k útokům či připojení se k blízkovýchodním milicím IS. Celé video je navíc namluvené v němčině.

Ve zhruba pět a půl minuty trvajícím záznamu hovoří z Vídně pocházející extremista Mohamed Mahmoud. "Nepotřebuješ k tomu moc. Vezmi si velký nůž a podřízni každého nevěřícího," vyzývá Mahmoud. O německé kancléřce Merkelové mluví jako o "špinavé čubě" a vzkazuje jí, že se IS "pomstí za krev, kterou kvůli Němcům prolili muslimové v Afghánistánu" nebo za to, že Německo dodává zbraně kurdským bojovníkům válčícím s Islámským státem.

Podle deníku Die Welt strávil 30letý Mohamed Mahmoud v minulosti čtyři roky ve vězení v Rakousku kvůli podpoře teroristické organizace Al-Káida. Předloni byl zatčen v Turecku během cesty do Sýrie, dostal se však znovu na svobodu. Na nové videonahrávce, kterou německá média nezveřejnila, je také vidět, jak z několikametrové vzdálenosti zastřelí muže s rukama spoutanýma za zády.

Ve videu se ke slovu dostává i Němec, který rovněž zabije bezbranného zajatce a který tvrdí, že "džihád (svatá válka) je pro nás jako dovolená. Jsme na jednom z nejhezčích míst v Sýrii," říká a za ním je vidět starověké město Palmýra, které před začátkem současné války v Sýrii patřilo k nejoblíbenějším cílům milovníků architektonických památek.

V této starobylé lokalitě ale islamisté zničili řadu památek, což označují archeologové za škodu nevyčíslitelné hodnoty a ztrátu cenného dědictví. Podobné nájezdy Islámský stát pořádá i v dalších místech s cennými památkami. Zaměřuje se zejména na starobylé sochy, které považuje za modly odporující extrémnímu výkladu islámu.