Dva vlaky v Indii vykolejily do rozvodněné řeky. Přes 30 mrtvých

Železniční havárie v Indii (zdroj: ČT24)

Více než 30 lidí přišlo o život v centrální Indii poblíž města Harda po vykolejení dvou rychlíků na železničním mostu, zřejmě podemletém záplavami po monzunových deštích. Po dalších obětech se pátrá, 100 lidí bylo zraněno. Některé z vagonů skončily v rozvodněné řece.

V rozvodněné řece i troskách dvou vlakových souprav stále indičtí záchranáři hledají oběti noční nehody. V soupravách uvízly stovky cestujících, potápěčům se jich asi 300 podařilo vyprostit pomocí plynových řezaček. „Snažíme se zachránit pasažéry. Prohledáváme všechny vagony, abychom našli uvězněné cestující,“ uvedl mluvčí indické železnice Anil Saxen.

„Kolej se zčásti propadla, když vlak vjížděl do zatáčky. Kvůli vydatným monzunům je podmáčená půda a vlaky jsou navíc maximálně přetížené. Kvůli tomu vykolejilo šest souprav Kamajani expresu. Janata expres jedoucí v opačném směru pak ze stejného důvodu také vykolejil," vysvětlil příčiny nehody Saxen.

Bývalý indický ministr železnic prohlásil, že kdyby byly tratě správným způsobem udržovány, k neštěstí nemuselo dojít. „Je to naprosto nepřijatelné. Jedná se o symptom hluboce zakořeněné rakoviny v železničním systému.“

Indie má jednu z největších sítí železnic na světě, denně přepraví zhruba 23 milionů cestujících. Mnoho úseků je však špatně udržováno a nehody jsou běžné. Havárie na železnicích podle agentury Reuters jen vloni připravily v Indii o život 25 tisíc lidí. Premiér Narendra Modi letos do modernizace sítě masivně investoval, výsledky se ale prý projeví až v řádu několika let.