Slovensko potvrdilo plán přijmout 500 migrantů z Rakouska

Vídeň – Slovensko přijme až 500 uprchlíků, kteří požádali o azyl v sousedním Rakousku. Oba státy stvrdily dohodu ve společném memorandu. Opatření má pomoci Rakousku se zvládáním velkého množství běženců.

Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka jde především o pomoc Rakousku s nedostatkem ubytovacích kapacit pro migranty. 

Uprchlíci z Rakouska by měli být ubytováni v Gabčíkovu na jihu Slovenska, jež leží zhruba 60 kilometrů jihovýchodně od Bratislavy. Obyvatelé této obce, kde už byli utečenci ubytováni v minulosti, informaci přijali s nelibostí. 

„Prohlašujeme, že v případě záměru zřídit uprchlický tábor na území naší obce jsou obecní zastupitelstvo i občané zásadně proti. V zájmu bezpečnosti a duševního klidu našich občanů využije obec proti zřízení uprchlického tábora všechny dostupné prostředky, které má k dispozici,“ uvedla v prohlášení obec Gabčíkovo, která leží u hranic s Maďarskem a u největší slovenské vodní elektrárny na řece Dunaj.

Obec tvrdila, že jí není lhostejný osud lidí, kteří přišli o domov a svou zemi opustili ze strachu o život, ale že v první řadě jsou vedení vesnice a občané odpovědni za samotnou obec. „Nikdo z nás nemůže dopředu vědět, jaké úkoly, starosti a problémy s sebou přináší zřízení uprchlického tábora. Pro nás by bylo téměř nemožné zjistit, kdo je vlastně skutečným uprchlíkem a kdo přichází do naší země s různými jinými, nebezpečnými a nekalými úmysly,“ píše se v prohlášení. V Gabčíkovu žije více než 5000 lidí.

Podle rakouské tiskové agentury má 250 uprchlíků z rakouského uprchlického tábora Traiskirchen dorazit na Slovensko v srpnu. Zbylých 250 má pak následovat v září. „Pro Rakousko to znamená (dohoda) malou úlevu a skutečně velký signál solidarity Slovenska,“ ocenila po podpisu memoranda rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Na základě dohody Slovensko poskytne azylantům ubytování a veškeré zajištění, včetně stravy. Rakousko, jemuž zůstane na starosti azylové řízení s těmito migranty, ponese náklady spojené s přepravou, lékařským zabezpečením a zajištěním bezpečnosti. Konkrétní částky ale Kaliňák ani Miklová-Leitnerová dnes neuvedli.

Afričtí uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Uprchlíků v Itálii bylo méně, než se tvrdilo

Běženců do Itálie dorazilo letos méně, než tamní úřady tvrdily. Do půlky července to bylo 83 tisíc lidí, za srovnatelné období loni uprchlo do Itálie přes 76 tisíc lidí. Některé zdroje včetně evropské agentury Frontex přitom odhadovaly 500 tisíc až milion uprchlíků za rok.

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40.000 osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Unijní země se ale zároveň dohodly, že odpovídající počet si v příštích dvou letech rozdělí na dobrovolném základě. Česko následně na neformálním ministerském jednání počátkem měsíce nabídlo 1100 míst, například Německo přes 10.000, Francie přes 6700. Několik dalších zemí ale s žádným příslibem nepřišlo a lucemburské předsednictví EU od té doby o věci intenzivně vyjednává.