Po silných deštích se v blízkosti Bombaje zřítila budova, zemřelo 11 lidí

Třípodlažní budova nedaleko Bombaje se zřítila po silných monzunových deštích. V troskách našli záchranáři jedenáct mrtvých obyvatel, jeden člověk se stále pohřešuje. Tragédie se odehrála jen týden poté, co kvůli silným dešťům a povodním spadl jiný třípodlažní dům na předměstí Bombaje v Thakruli.

Zřícení padesát let staré budovy nedaleko Bombaje si vyžádalo jedenáct mrtvých. Z trosek záchranáři vyprostili sedm dalších lidí a jedna osoba se stále pohřešuje. Podle místních úřadů byla třípodlažní budova již před dvěma lety prohlášena za nebezpečnou, její obyvatelé ale odmítli svůj domov opustit. Bombaj patří k městům s nejvyššími cenami za bydlení v celé Asii. Mnoho místních tak žije ve zchátralých domech, až 14 000 z nich je více než 70 let starých.

Kvůli silným monzunovým dešťům již v minulém týdnu na předměstí Bombaje v Thakruli spadla jiná třípodlažní budova, pod níž zemřelo devět lidí. Jen mezi lety 2008 a 2012 se v Bombaji zhroutilo na 100 domů a při neštěstích zemřelo 53 lidí.

Jedenáct mrtvých z úterního rána je tak dalšími oběťmi mohutných dešťů a záplav, které v posledním týdnu sužují Indii, Barmu, Pákistán a Vietnam. Jen v samotné Indii bylo povodněmi zasaženo až 10 milionů lidí, tamní úřady mluví o minimálně 178 obětech povodní a stovky tisíc dalších přišlo kvůli záplavám o domov.

Barma zažádala o mezinárodní pomoc

O mezinárodní pomoc musela požádat Barma, kde zemřelo již 47 lidí a dalších více než 150 000 osob bylo donuceno opustit své domovy. Některé části země jsou přitom úplně odříznuté od okolního světa. Sesuvy půdy následkem silných dešťů totiž zničily nejen tisíce domů, ale také mnoho silnic a mostů.

Na barmskou žádost o pomoc již reagovala Organizace spojených národů. Podle BBC začala OSN distribuovat potravinové příděly pro 47 800 osob s cílem navýšit objem dodaných přídělů pro 150 000 lidí. K pomoci se přidala i agentura UNICEF, která Barmě poskytne čistou vodu a hygienické balíčky. Agentury se zároveň chystají požádat OSN o finanční podporu.

Zatím nejméně zasaženou zemí regionu je Vietnam, kde při záplavách zemřelo 23 lidí. Voda ale zatopila také velké uhelné doly na severu země a ekologové se nyní obávají zamoření okolních oblastí toxickými látkami. V dolech se nacházejí i těžké kovy včetně arzénu, olova, chrómu a manganu. Kontaminovaná voda nyní míří do oblasti zátoky Ha Long, která je se svými plovoucími vesnicemi, rozsáhlými jeskyněmi a vápencovými skalami oblíbenou turistickou atrakcí a nachází se také na seznamu světového dědictví UNESCO.

Povodně v jižní Asii si vyžádaly stovky životů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod