An-Nusra unesla v Sýrii bojovníky vycvičené Američany

Radikálové z fronty An-Nusra unesli v Sýrii 20 lidí z první skupiny vycvičené Američany pro boj s islamisty. Jsou v ní údajně také velitelé. Američané několik měsíců cvičí v Turecku a v Jordánsku lidi, které považují za příslušníky umírněné opozice. Ti mají za úkol bojovat proti extremistům, nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Do Sýrie se z tureckého výcvikového tábora vrátilo 13. července 54 nově připravených bojovníků, kteří prošli celým výcvikem. Byli mezi nimi hlavně příslušníci turkmenské menšiny. Skupina měla stanoviště ve vesnici Málikíja severně od Aleppa.

Podle zdrojů turecké agentury Anadolu je mezi unesenými turkmenský velitel Nadím Hasan, jeho zástupce a 18 bojovníků. O osvobození začala s An-Nusrou vyjednávat Syrská svobodná armáda. Právě s ní počítají USA pro pozemní boj proti radikálům.

Všichni unesení jsou údajně Syřané. Z výcviku se vrátili nedávno, aby se sešli s rodinami. Exiloví syrští ochránci lidských práv tvrdí, že skupina byla unesena v úterý, když se vracela ze schůzky, na níž měla se zbytkem opozice koordinovat svůj další postup. Unést je měla An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě a bojuje na severu Sýrie.

Výcvikem mají projít tisíce povstalců

USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnoho uchazečů ale bylo vyloučeno při výběru jako nevhodní.

obrázek
Zdroj: ČT24



Z minulých zpráv vyplývá, že pro výcvik vlastně není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Umírněná opozice zahájila revoluci a jako první začala v roce 2011 proti armádě bojovat. Skupiny zradikalizovaných muslimů se k ní připojily později, ale sledují jiné cíle - chtějí získat území, které budou spravovat podle islámských zákonů.