Kvóty nebudou, státy EU ale s rozdělováním migrantů souhlasí

Brusel – Ty, kdož žádají o azyl v Itálii a Řecku, si členské země Evropské unie rozdělí na dobrovolném základě. Dohodli se tak lídři evropských států na jednání Evropské rady, oznámil její předseda Donald Tusk. Padl tak požadavek Evropské komise na povinné přerozdělení azylantů podle předem určených kvót.

K přijetí podílu ze 60 tisíc azylantů nebude podle rozhodnutí Rady Evropské unie členské země nikdo nutit. „Bude na jednotlivých členských státech, aby přišly se svými návrhy,“ řekl po jednání český premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého především šlo o „bitvu o principy“. Již dříve, když o migrační krizi jednal český parlament, ohradil se Sobotka velmi ostře proti požadavku Evropské komise na přerozdělování uprchlíků, návrh kvót označil za porušení pravidel EU vzhledem k tomu, že je nepodpořila Evropská rada.

Evropa se odklání od myšlenek, na kterých stojí, zoufal Renzi

Proti kvótám se postavily zejména visegrádské země. Španělsko a Velká Británie potom kladly důraz na princip navracení migrantů do země původu a Londýn se dožadoval zpřísnění zabezpečení calaiského přístavu. Na sedmihodinovém jednání se za kvóty naopak bil především italský premiér Matteo Renzi. Ten vyčetl středoevropským kolegům nedostatek solidarity. „Je-li Evropa pouze o penězích, není to již evropská myšlenka z Říma 1957,“ odkázal na smlouvy, které založily dvě ze tří společenství předcházející dnešní EU. Neslavný konec záměru svých komisařů však očekával předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Je však přesvědčen, že klíčové je, že budou členské státy ochotné pomoci alespoň dobrovolně. „Jsem rád, že summit dohodl něco, co má smysl,“ uvedl. Dodal, že konkrétní podobu spolupráce dohodnou ministři vnitra v příštích třech týdnech. Jisté zatím je pouze to, že se přerozdělování nedotkne Maďarska a Bulharska, které mají s migrační vlnou samy velké potíže.

Uprchlíky si státy EU rozdělí, ale podle svého uvážení (zdroj: ČT24)

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se budou muset evropské státy postarat o 60 tisíc lidí, ačkoli se hovoří spíše o čísle o třetinu nižším. Připomněla však, že kromě 40 tisíc osob, které se zdržují v Itálii a Řecku, je zde také dalších 20 tisíc lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, které se ale nyní nacházejí mimo evropské území. Předseda Rady EU Donald Tusk potom zdůraznil, že v zemích EU zůstanou pouze ti, kdo k tomu dostanou povolení: „Migranti, kteří nemají právo na pobyt v EU, musí být vraceni.“ Ty, kteří v Evropě budou moci zůstat, si mají země rozdělit během příštích dvou let.

Evropští lídři hovořili také o dalších opatřeních v souvislosti s migrační vlnou. Hledali způsob, jak spolupracovat se třetími zeměmi, a jak se postavit sítím pašeráků lidí. EU zřídí místa, kde budou v Itálii, Řecku, popř. Maďarsku migranti registrováni, aby mohli být posléze snadno identifikováni jako azylanti nebo ekonomičtí migranti.