Nejdřív oslavoval 11. září, potom pomáhal CIA. Teď ho chtějí všichni zabít

Životní příběh Dána Mortena Storma je jako z filmového plátna. Bývalý dvojitý agent v mládí konvertoval k radikální větvi islámu, oslavoval útoky v New Yorku a navázal dokonce kontakt s Al-Káidou. Později ale své názory přehodnotil a stal se spolupracovníkem dánské, britské a později i americké tajné služby, které pomohl s likvidací několika teroristů - svých bývalých spolubojovníků. Se CIA se ale nakonec nepohodl a tvrdí, že ho chtěla dokonce zabít. Odhalil proto veřejně svoji totožnost a nyní je na jeho hlavu vypsaná odměna i mezi teroristy. Morten Storm, který o svém neobyčejném životě napsal i knihu, byl exkluzivním hostem Interview ČT24.

„V koránu je ideologie, že nesmíme ustupovat nevěřícím. Pro každého muslima je povinnost, aby bojoval proti nemuslimům. Každý, kdo zemře, aniž by bojoval džihád, je pokrytec. Tak jsem se tehdy cítil. Bojovat džihád proti Americe pro mě byla povinnost,“ popisuje Storm období, kdy propadl radikální větvi islámu. Korán studoval na islámské univerzitě více než deset let a v Jemenu navštěvoval náboženské semináře. Jedenácté září pak s přáteli oslavoval a svého syna dokonce pojmenoval Usáma. „Byl to náš úspěch proti Američanům. Věřili jsme, že Amerika je velký satan, že je zdroj veškerého zla. Tak jsem se na to tenkrát díval,“ dodává.

Chtěl jsem bojovat. Džihád bylo to nejvyšší, čeho šlo v islámu dosáhnout

Připojit se po letech studií k Al-Káidě byla proto podle Storma jediná možnost, kterou měl: „Věřil jsem, že je to správné. Studoval jsem a došel k přesvědčení, že je to jediná možná cesta. Militantní část islámu mě naučila, že je to naše náboženská povinnost.“ Rozhodl se proto pro svatou válku a chtěl odjet do Somálska: „Chtěl jsem tam bojovat. V islámu je džihád to nejvyšší, čeho můžete dosáhnout. Nic se mu nevyrovná.“ Naverbovat někoho do společenství radikálních islamistů je přitom podle Storma obzvlášť v dnešní době velmi snadné. „Kvůli situaci v Sýrii, Iráku je to snad mnohem jednodušší, než to bylo v minulosti. Je to samozřejmě velká krize pro Evropu,“ podotkl.  

Na odjezd do Somálska se Storm důkladně připravoval. V Kodani si nakoupil oblečení i potřebné vybavení, rozloučil se se ženou i s dětmi a byl připravený na boj se záměrem víckrát se do Evropy nevrátit. Do země Afrického rohu ale nakonec neodjel. „V roce 2006 jsem byl pozván do Somálska a spolu s dalšími jsme měli bojovat proti Etiopii. Když jsem se vracel s nakoupenou výbavou do bytu, přišel opravdu špatný telefonát. Řekli mi, že nemůžu přijet, protože přišli o letiště v Mogadišu. Tenkrát to pro mě bylo strašné, jako bych dostal ránu pěstí do obličeje… To zklamání bylo obrovské a znejistělo mě to. Také jsem si v Google vyhledal rozpory v koránu - a poprvé po deseti letech přišel na to, že rozpory jsou obrovské,“ vzpomínal.

„Nikdy jsem nebojoval. Byl jsem zastaven dva nebo tři dny před tím, než jsem měl odcestovat do Somálska. Moji kamarádi tam ale odjeli a někteří z nich jsou buď mrtví, nebo jsou předními teroristy.“

Tehdy se Stormovi podle jeho slov poprvé otevřely oči a uvědomil si, že život, který vedl, nebyl správný: „Ti lidé (radikální bojovníci) žijí v pomýleném světě, plném násilí a nenávisti. Uvědomil jsem si, jaké nebezpečí jsem mohl představovat pro nevinné lidi, a řekl si, že nemám jinou možnost, než nejdřív odpustit sám sobě a potom začít bojovat proti tomuto zlu.“

Storm proto kontaktoval dánskou tajnou službu, která se ho ještě jako radikálního muslima pokusila naverbovat: „Bylo to jednoduché, protože mě znali. Věděli, kdo jsem, a čeho jsem schopný.“ První schůzku označil za legrační. Tajná služba se podle něj nejprve snažila zjistit, co má v úmyslu. „Byli milí, chtěli mi dát vegetariánské jídlo, ale já chtěl pivo a vepřové a jim prostě spadly sanice,“ vzpomíná na první setkání.

Storm začal spolupracovat i s britskou MI5 a americkou CIA. Uplatnil se jako dvojitý agent především v hledání radikálů v Africe, kde měl širokou síť kontaktů. Podílel se například na dopadení šéfa jemenské odnože Al-Káidy Anwara al-Awlakiho, který byl v září 2011 zabit v Jemenu při úderu bezpilotního letounu CIA. „Byl to můj přítel, ale špatný přítel. Opustil jsem islám, kdyby se to dozvěděl, chtěl by on zabít mě,“ konstatoval.

Morten Storm
Zdroj: ČT24

Jemenskému teroristovi dohodil Češku. Pro islám chtěla zemřít

Původní plán přitom podle Storma nebyl al-Awlakiho zabít, ale získat od něj informace. „Došlo to ale tak daleko, že chtěl otrávenými bombami zabíjet lidi v Americe a v západní Evropě, takže z toho důvodu jsme nakonec rozhodli, že musí být zastaven za každou cenu, a to byl můj úkol,“ řekl v Interview ČT24.

Storm proto dál předstíral, že je al-Awlakiho přítel a dokonce mu dohodil i českou manželku, kterou našel díky facebookové skupině pojmenované po jemenském radikálovi. „Napsal jsem členům skupiny, jestli se nechtějí podílet na pomoci tomuto šejkovi, a ozvala se pouze jedna žena – Irena Horáková, která se později stala šejkovou ženou.“ Horáková od Storma dostala na cestu kufřík se sledovacím zařízením CIA. Šejk byl ale velmi opatrný - Horáková si s sebou mohla vzít jen věci, které se vejdou do dvou igelitových tašek, takže se sledování nezdařilo. Po al-Awlakiho smrti se Horáková chtěla stát sebevražedkyní. „Emír jí to ale nepovolil, protože nechtějí, aby se do toho zapojovaly ženy,“ dodal Storm.

Morten Storm, bývalý džihádista a agent

„Některé situace jsem se snažil zapomenout. Oba novináři (autoři knihy) se ale uměli ptát, takže si vzpomenete. Bylo to pro mě celé obtížné – přišel jsem o manželku, o přátele. To, že o tom teď mluvím, mi pomáhá. Doufám, že mluvit o té knize pro mě bude terapie.“

Tim Lister, reportér, spoluautor knihy

„Věděli jsme, že spousta detailů z cest a zajímavých věcí se do knihy nemohla vejít. Klidně jsme ji mohli napsat dvakrát tak dlouhou. Vybírali jsme důležité lidi, s nimiž se Mortem poznal. Takových lidí, jako je Mortem, je velmi málo. Je velký problém západních tajných služeb, že se jim nedaří proniknout do teroristických informací. To, že věděl, jak teroristé rekrutují nové členy, jejich plány, to nám velmi pomohlo.“

Storm: CIA se mnou jednala jako s hvězdou, pak mě chtěla zabít

Spolupráci se CIA popisuje Storm jako vzrušující: „Po celém světě se dostanete ke kulatým stolům, jednají s vámi jako s rockovou hvězdou. Jakmile máte něco, co chtějí, tak pro vás udělají prostě všechno. Nejsou žádné hranice, je to jako ve filmech. Střetávali jsme se v luxusních hotelech, měli jsme luxusní výlety do Indonésie, Thajska, Keni. Byl to život neomezených možností.“

„CIA vás použije, využije, ale jakmile je konec, tak je konec. I kdyby vás to mělo stát život, je to prostě nezajímá."

Pak ale podle Storma přišla odvrácená strana mince. V květnu 2012 měl poslední misi, před kterou se s Američany nepohodl. Nakonec ale na jemenské jednání s teroristy odjel. Od svého osobního řidiče, který rovněž pracoval pro CIA, se dozvěděl, že ho chtějí Američané zabít spolu s teroristy: „CIA vás použije, využije, ale jakmile je konec, tak je konec. I kdyby vás to mělo stát život, je to prostě nezajímá. Britská i dánská tajná služba mě varovaly, že mě Američani budou chtít podvést. Když mě pak skutečně podvedli, tak jsem si uvědomil, že tihle lidé nejsou tak upřímní, jak bychom od nich asi očekávali. Je to hodně tvrdý a chladnokrevný svět.“

Po zkušenosti s tajnými službami se Storm rozhodl veřejně odhalit svou totožnost. „Čím více lidí o mě bude vědět, tím menší je šance, že se mi něco stane, že mi vláda něco udělá,“ doufá. Odhalení ale zvýšilo i nebezpečí odvety ze strany teroristů. Na Storma je vyhlášená fatwa a odměna na jeho hlavu. Svého rozhodnutí bojovat proto radikálům ale nelituje. „Yes,“ odpověděl na otázku, zda by do toho šel znovu.

Vydáno pod