V den letního slunovratu svět cvičí jógu

Dillí/Praha - Téměř 200 zemí světa se připojilo k oslavám prvního mezinárodního dne jógy. Ten má pod záštitou OSN spojit národy napříč kulturami. Ještě před jeho začátkem ale proti němu vystoupily některé náboženské organizace. Ke dni jógy se připojilo i Česko - do Prahy se na společné cvičení sjedou přes dva tisíce lidí a povede je i slavná americká lektorka Tara Stilesová.

Cvičení staré pět tisíc let staví na vyváženosti těla a ducha. Původně bylo spojené s hinduismem, především v západních zemích ale získalo na popularitě i bez náboženského přesahu.

Velkým propagátorem jógy je indický premiér Naréndra Módí - sám nadšený jogín. Loni založil ministerstvo jógy a zvažuje povinné zavedení tohoto cvičení do škol. S tím ale mají problém některé náboženské organizace, podle nichž jóga není jen cvičení, ale náboženský rituál. „Jóga je založena na vědě a filozofii, nikoliv na náboženství,“ namítá ředitel Národního střediska jógy v Dillí Išvár Basávaráddi, který jógu definoval jako „dýchací cvičení se zaměřením na ovládání duše a energie“.

Mezinárodní den jógy vyhlásila OSN loni v listopadu. Zástupci OSN doufají, že letošní slunovrat odstartuje tradici, v níž nepůjde jen o cvičení, ale především o vzájemné porozumění mezi národy. „V této době nestability a nepokojů nám jóga nabízí jednoduchý, dostupný a všeobecný způsob, jak podporovat blahobyt. Bez drahého vybavení nebo specializovaných center, jóga nám umožňuje propojit komunity a pomoci vybudovat vzájemný respekt,“ říká výkonná ředitelka WHO Nata Menabdeová.

Indický premiér Naréndra Módí:

„Je první mezinárodní den jógy. Ale doufám, že dnes, 21. června, neoslavujeme jen tento den, ale procvičujeme i naši mysl, aby do ní mohlo přijít nové období míru a dobra.“

První Mezinárodní den jógy po celé Indii oslavují miliony lidí. Centrální ulice hlavního města Dillí se změnila v masové cvičiště, na němž se své zálibě oddávají desetitisíce školáků a studentů, úředníků, žen v domácnosti, vojáků a dalších lidí včetně Módího a zahraničních diplomatů. Policie v hlavním městě zvýšila bdělost, v ulicích Dillí byla zavedena přísná bezpečnostní opatření.

Mezinárodní den jógy slaví její vyznavači i pod Eiffelovkou
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Mezi 192 zeměmi, které se dne jógy účastní, je i Česko. Předcvičovat přijely do metropole víc než dvě desítky instruktorů, mezi nimi i slavná Američanka Tara Stilesová. „Sledujete, jaké pohyby vám vyhovují. Je třeba, abyste se cítili svobodní, vytváříte si svou vlastní cestu, strukturu. A o tom vlastně je jóga a ta filozofie s ní spojená. Je to dnešní interpretace jógy: vytvářet si vlastní pravidla,“ přibližuje Stilesová. V Česku je jóga populární především u žen - mezi třemi nejoblíbenějšími sporty ji uvádí devět procent dotázaných. U mužů je její oblíbenost statisticky zanedbatelná.