Klaus: Místo komunismu teď máme evropský socialismus

Petrohrad (Rusko) – „V naší části světa jsme se vypořádali s komunismem, ale místo něj jsme dostali evropský socialismus. Je to pro nás zklamání. Chtěli jsme něco jiného.“ V projevu na mezinárodním hospodářském fóru v Petrohradu to prohlásil bývalý český prezident Václav Klaus.

Evropský hospodářský systém je podle Klause velmi vzdálen ekonomice volného trhu a parlamentní systém EU není dobrým příkladem pluralitní parlamentní demokracie. „Svrchovanost národů se ztratila v celoevropských institucích,“ uvedl exprezident v projevu, který publikoval na svých webových stránkách. Nynější model západního světa s jeho nepopiratelným omezováním svobody, rostoucí manipulací lidského myšlení, nadměrnou vládní regulací, neproduktivním paternalismem, politickou korektností a iracionální doktrínou globálního oteplování je spíš než liberalismem projevem socialismu, což jsme podle Klause před 25 lety nepovažovali za možné.

Pokud jde o Rusko, byla by podle něj „tragická chyba“ vykázat tuto zemi právě teď z Evropy. „Rusko si zaslouží šanci určit svou novou historii, najít vlastní cestu a být aktivním hráčem na mezinárodní scéně. Tragickou situaci na Ukrajině považuji za domácí ukrajinský problém, nikoli problém ukrajinsko-ruský nebo problém mezi Ruskem a Západem,“ řekl bývalý prezident.

„Neměli bychom zapomenout, že významná část problémů dnešního světa je spojena se situací Západu, s jeho postupnou ztrátou identity, s kulturním a civilizačním úpadkem a hospodářskou stagnací. Tam bychom měli hledat klíč k problémům nynějšího světa,“ prohlásil Klaus.

V projevu hovořil také o vývoji na Blízkém východě a v severní Africe, který jej znepokojuje, nicméně poznamenává, že destabiliazce v zemích, jako je Afghánistán, Irák, Libye nebo Sýrie nespadla z nebe, ale je produktem neúspěšných válek, pochybných revolucí a domácího chaosu, který Západ vyvolal, nebo přinejmenším podporoval.