Orbán: Maďarsko zvažuje uzavření hranic kvůli migrantům

Budapešť - Maďarská vláda je připravená kvůli ilegálním migrantům dokonce uzavřít hranice, bude-li to nutné, řekl premiér Viktor Orbán. Sdělil, že jeho kabinet se bude rozhodovat o krocích týkajících se řešení problému uprchlíků poté, co příští týden vyslechne návrhy ministra vnitra. „Na stole jsou všechny návrhy, včetně možnosti úplného fyzického uzavření hranic,“ prohlásil. Kromě toho Maďarsko zaplavily protichůdné kampaně maďarské vlády a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zatímco vláda burcuje veřejné mínění na podporu své protiimigrační politiky, OSN nabízí naopak příklady úspěšné integrace.

Problém velkého přílivu běženců se týká jižní hranice Maďarska se sousedním Srbskem. Mnoho lidí, kteří prchají ze Sýrie, Iráku a z dalších zemí Blízkého východu před válkou, bídou či pronásledováním balkánskou cestou, míří za lepším životem v Evropské unii právě přes Srbsko a Maďarsko. Budapešť Bělehradu vyčítá, že nedělá dost pro jejich zastavení.

Orbán k tomu dnes řekl, že vlády obou zemí budou o všech otázkách spojených s touto problematikou diskutovat na společném zasedání začátkem července. „Není správné, že posílají uprchlíky přes hranice. Měli by být zastaveni, dokud jsou ještě na srbském území,“ zdůraznil.

Premiér rovněž zopakoval své odmítavé stanovisko k návrhu nové strategie Evropské komise na řešení migrační krize v Evropě, jehož součástí je i přerozdělování uprchlíků v zemích EU. Podle MTI řekl, že přijímací centra pro běžence by měla být vybudována na náklady Evropské unie, ale mimo její hranice. Znovu také řekl, že členské státy by měly samy rozhodnout o tom, zda přijmou migranty.

Viktor Orbán
Zdroj: ČTK/AP/Szilard Koszticsak

Stanovení kvót pro příjem migrantů, navržené Evropskou komisí, odmítá více členských států Unie. Shodný negativní postoj k přerozdělování uprchlíků dali ve čtvrtek najevo představitelé zemí visegrádské čtyřky (V4), včetně České republiky, na okraj summitu Evropské unie a zemí Latinské Ameriky a karibské oblasti (CELAC).

Maďarské úřady uvádějí, že letos dosud obdržely více než 50 000 žádostí o azyl, zatímco loni to bylo 43 000 a v roce 2012 se přihlásilo pouze 2157 žadatelů. V současnosti asi 70 procent migrantů přichází z Afghánistánu, Sýrie nebo Iráku, v minulosti převažovali občané Kosova.

V Maďarsku se kvůli migrantům rozpoutala plakátová válka

Plakátovou válkou nazvala maďarská média protichůdné kampaně maďarské vlády a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zatímco vláda burcuje veřejné mínění na podporu své protiimigrační politiky billboardy s heslem „Pokud přicházíte do Maďarska, nemůžete brát práci Maďarům,“ UNHCR začal u příležitosti Světového dne migrantů ve stanicích metra vylepovat vlastní plakáty. Jsou na nich uprchlíci, kterým se v Maďarsku úspěšně podařilo začít nový život.

Aktivisté přetvořili kampaň maďarské vlády
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Zároveň se v Maďarsku zvedla vlna odporu proti vládní kampani i na úrovni nevládních organizací. Aktivisté strhávají plakáty, za což jim úřady hrozí trestním řízením a pokutami. Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek ráno ve veřejnoprávním rádiu Kossuth vysvětloval, že vládní kampaň není namířená proti uprchlíkům, ale že je vzkazem pro lidi organizující ilegální migraci. Současně tvrdil, že „pokud by byla u moci levicová vláda, už by v Maďarsku byly statisíce uprchlíků a za pár let bychom nevěděli, zda jsme v Paříži, Londýně nebo Budapešti“.