Může za to incest, reaguje Bratislava na obvinění ze segregace malých Romů

Bratislava - Slovenská vláda se brání kritice Evropské komise ohledně diskriminace Romů v přístupu ke vzdělání. Do Bruselu vzkázala, že za velký počet Romů ve speciálních školách může častý incest v jejich rodinách, který vede k vývojovým poruchám dětí. Neziskové organizace jsou vysvětlením vlády pobouřeny, jde podle nich jen o předsudek, který se navíc opírá o 30 let starou studii.

Před několika týdny požádala Evropská komise Bratislavu o vysvětlení otázek týkajících se zákonů i praxe, které vedou k diskriminaci romských dětí v tamních školách.

Odpověď slovenské vlády ale mnohé zaskočila. „Jedním z důvodů pro častější výskyt geneticky podmíněných chorob je fakt, že slovenští Romové mají nejvyšší koeficient příbuzenského křížení v Evropě,“ odepsala Bratislava do Bruselu.

Je to rasismus, bouří se neziskovky

Neziskové organizace považují vysvětlení za rasistické. Poukazují na to, že vláda při své argumentaci vycházela ze zdravotnické zprávy opírající se o 30 let starý výzkum stovky romských rodin z okolí Nitry. Tato komunita olašských Romů ale dnes už prakticky neexistuje; její využití pro osvětlení dnešní situace Romů na Slovensku je tedy hrubě zavádějící. „Je mimořádně smutné, že vláda, místo aby se zamyslela a udělala sebereflexi, vytáhne absolutně cokoliv. Jen aby se nějakým způsobem ubránila,“ říká Stano Daniel z Nadace otevřené společnosti.

Odpověď Bratislavy do Bruselu byla sice neveřejná, část slovenských ministrů o ní ale hovořila s médii. „Bylo jasně naznačeno, že potenciál genetických změn je mnohem vyšší. Nemůžeme schovávat pravdu za politickou korektnost. Dostalo by nás to do velmi pokrytecké situace, která by problém nevyřešila. Pokud ho nepojmenujeme, není co řešit,“ brání stanovisko kabinetu ministr vnitra Robert Kaliňák.

Zpravodaj ČT: Odpověď Bratislavy si v mnohém protiřečí (zdroj: ČT24)

Ombudsmanka: Malí Romové nemají na Slovensku šanci získat lepší vzdělání

Na diskriminaci Romů v oblasti vzdělávání a přístupu k němu upozornila v roce 2013 i slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová. Kritizuje například to, že se Romové nemohou vzdělávat ve své vlastní řeči a že není vyloučena jejich segregace od většinové populace. Osmdesát osm procent žáků speciálních škol tvoří právě Romové. „Tyto děti zařadí do speciální vzdělávací větve, odkud nemají šanci dostat se ani k maturitě,“ napsala ombudsmanka. Dva roky také usiluje o to, aby mohla svou zprávu o diskriminaci mladých Romů přednést v parlamentu.

Na problém upozornila loni Bratislavu i OSN. Slovenská vláda ale doporučení odmítla s tím, že všem žákům je zajištěno rovné zacházení.

Na pětimilionovém Slovensku žije podle studie z roku 2013 přes 400 000 Romů. To je téměř čtyřnásobně více, než vyplývá z výsledků posledního sčítání lidu z roku 2011. Většina bydlí v asi 800 osadách na středním a východním Slovensku. Zhruba desetina obydlí v osadách nemá přístup k pitné vodě a není ani napojena na elektrickou energii. Podle odborníků chybí Romům vzdělání, řada z nich nemá práci a je odkázána na finanční pomoc od státu. 

Ohledně diskriminace romských dětí ve vzdělání prošetřuje Evropská komise i Českou republiku. Na problém upozorňuje i úřad české ombudsmanky – zvláštní typ škol podle něj navštěvuje až 35 procent Romů. Ministerstvo školství uvádí, že je to 26 procent.

Vydáno pod