Krev Australana se „zlatou paží“ zachránila miliony dětí

Canberra - Australan James Harrison patří k nejvýjimečnějším lidem na planetě. Jeho krev totiž obsahuje vzácnou látku, která zachránila už dva miliony dětí. Říkají mu „muž se zlatou paží“. Krev daruje každý týden - i přes to, že se na jehlu nemůže ani podívat, jinak by omdlel.

Harrisonova krev pomohla milionům rodin (zdroj: ČT24)

Harrison se považuje za obyčejného muže - je dědečkem, sbírá známky a miluje procházky po pobřeží. Miliony rodiny ho ale považují za hrdinu. Ze své pravé paže daruje krev každý týden od svých osmnácti. V mládí i jemu zachránila život transfúze, od té doby se to ostatním snaží oplatit. „Dnes to bude moje 1101. darování krve,“ podotkl dárce. 

Na konci šedesátých let objevili australští vědci příčinu tisíců potratů a smrtí novorozenců ročně. Způsoboval ji takzvaný Rh negativní faktor v krvi matky v kombinaci s pozitivním Rh faktorem v krvi plodu. V těle až 17 procent žen se v takovém případě tvoří protilátky, které ničí buňky dítěte. To může vést k poškození mozku nebo úmrtí. 

Krev Australana Harrisona léčí
Zdroj: ČT24

Harrisonova krev obsahuje látku, která může podobným vadám zabránit. Je tak o to vzácnější. „Austrálie byla jednou z prvních zemí, která našla dárce s touto látkou a tehdy to bylo poměrně revoluční. James opravdu pomohl miminkům nejen v Austrálii, ale po celém světě,“ konstatovala Jemma Falkenmirová z australského Červeného kříže.  

Harrisonova plazma se v transfúzním oddělení odděluje od červených krvinek. Zatímco ty se mu do těla vrací, z plazmy se vyrábí speciální vakcína. Pro Australana je to cosi přirozeného, i když už v minulosti několikrát přiznal, že ne zrovna příjemného. „Je to něco, co můžu dělat. Je to jeden z mých talentů. Možná je mým jediným talentem to, že můžu být dárce krve,“ okomentoval to Harrison.  

Krev Australana Harrisona léčí
Zdroj: ČT24

V Austrálii jiného podobného dárce krve v tuto chvíli nemají. Kde se protilátka v mužově krvi vzala, lékaři s jistotou neví. Bezpečně ale mohou říct, že pomohla až dvěma milionům dětí.