Po dvou letech zpátky na obrazovce. Řecká ERT obnovila vysílání

Atény - V Řecku po dvou letech začala vysílat veřejnoprávní televize a rozhlas ERT. Zpět se mohli vrátiti i všichni dříve propuštění zaměstnanci. Podle agentury Reuters první obnovené vysílání doprovázely velké emoce. Zaměstnanci se objímali a někteří plakali. O obnovení vysílání rozhodla v únoru nová levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase. Tsipras tak splnil jeden z předvolebních slibů. Vysílání ukončila kvůli úsporám předchozí vláda Antonise Samarase. Rozhodnutí vyvolalo řadu protestů, krok kritizovala i Evropská vysílací unie (EBU).

Obnovená ERT vysílá kromě tří televizních programů i několik rozhlasových. Na televizních obrazovkách se místo loga NERIT objevilo staré logo ERT. „Je to zvláštní den pro všechny Řeky, pro příznivce Řecka, pro ty, kteří milují Řecko, a ty, kteří milují svobodu informací,“ řekl na úvod obnoveného vysílání moderátor Nikos Aggelidis.

Předtím televize vysílala záběry řeckých památek a krajiny, podbarvené řeckou národní hymnou. Roční náklady na provoz mají dosáhnout 30 milionů eur, vláda je chce získat z výběru poplatků, každá domácnost zaplatí tři eura (asi 80 korun) za měsíc.

Činnost ERT ukončila předchozí vláda Antonise Samarase 11. června 2013 a loni v květnu ji nahradila menší vysílací společností NERIT se zhruba 800 zaměstnanci. Propuštěno tehdy bylo všech 2600 původních pracovníků ERT. Obnovená společnost má nyní zhruba 1650 zaměstnanců.

Provoz původní veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti řecká vláda každoročně financovala částkou kolem 300 milionů eur (8,2 miliardy korun). Krok Samarasovy vlády ale vyvolal ostrou domácí i mezinárodní kritiku, mimo jiné ze strany Evropské vysílací unie (EBU).

Aténské ústředí společnosti ERT po uzavření okupovala část stávkujících zaměstnanců, kteří s podporou odborů změny odmítali. Novináři pokračovali ve vysílání prostřednictvím internetu i přes družicový signál díky spolupráci s Evropskou vysílací unií. Na začátku listopadu 2013 ale zásahová komanda řecké policie budovu ERT obsadila a přinutila k opuštění objektu všechny pracovníky, kteří se tam do té doby i bez státních financí snažili vysílat.