Do Německa byly převezeny první oběti havárie letadla Germanwings

Marseille (Francie) – Do německého Düsseldorfu bylo převezeno prvních 44 rakví s ostatky obětí březnové havárie letadla Germanwings ve francouzských Alpách. Po jedenácti týdnech od tragédie tak začal postupný převoz těl všech 150 obětí neštěstí a jejich předání rodinám v zemích jejich původu. Ostatky byly původně přepraveny z místa pádu stroje v Alpách do Marseille, kde sídlí vyšetřovatelé této letecké katastrofy.

Kromě celkem 72 německých občanů zahynulo v troskách letounu letícího na trase Barcelona-Düsseldorf 24. března také 47 Španělů. Ostatní oběti pocházely z 19 dalších zemí.

Mezi oběťmi, které byly převezeny do Německa jako první, je i 16 studentů a dvě učitelky ze střední školy v Halternu, kteří se osudovým letem vraceli z výměnného pobytu ve Španělsku. Během dneška budou jejich rakve v doprovodu policejního konvoje převezeny z düsseldorfského letiště do Halternu. Koncem týdne proběhnou první pohřby.

Převoz ostatků obětí nehody Germanwings
Zdroj: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Francouzští úředníci vystavili chybné úmrtní listy

Převoz a předání těl rodinám zpozdilo nejen vyšetřování, ale i chyby, kterých se dopustili úředníci při vystavování úmrtních listů.

Březnovou nehodu podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý německý pilot Andreas Lubitz. Podle francouzské prokuratury využil odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamkl a záměrně zahájil klesání, které skončilo nárazem stroje do hor. Následné vyšetřování ukázalo, že pilot trpěl psychickými problémy. Letecké společnosti poté začaly přijímat opatření, která podobnou situaci znemožní.

Do Halternu dorazí rakve s ostatky obětí nehody letadla (zdroj: ČT24)