Novým slovenským ministrem hospodářství bude Hudák

Bratislava – Novým slovenským ministrem hospodářství bude podle tamních médií dosavadní státní tajemník (náměstek) na resortu financí Vazil Hudák. „Bylo to rozhodování mezi hlavou a srdcem. Hlava říká – jdi někam, kde nejsou mediální tlaky a je více peněz. Na druhé straně jsem Slovák a záleží mi na tom, aby se udělalo co nejvíce pro Slovensko,“ řekl Hudák listu Denník N. Ve funkci necelý rok před parlamentními volbami nahradí Pavola Pavlise (Smer-SD), který v dubnu podal demisi.

Hudáka, který zvažoval také nabídku na jinou funkci ze zahraničí, označovala slovenská média už dříve za favorita na uvolněný post ministra hospodářství. Toto ministerstvo dočasně vede šéf státní kasy Peter Kažimír (Smer-SD).

Hudák řekl, že jeho prioritou bude zlepšit podnikatelské prostředí na Slovensku a jednat s potenciálními zahraničními investory. „Další prioritou je energetika, zejména jednání s Enelem a budoucnost Slovenských elektráren, a vůbec nastavení energetického mixu pro Slovensko,“ citoval Hudáka server Aktuality.sk.

Jak dál se Slovenskými elektrárnami? Ve hře jsou i české firmy

Italský energetický gigant Enel se totiž chystá prodat svůj dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách, které jsou největším výrobcem elektřiny na Slovensku. Ve hře jsou i české firmy. Oficiálním zájemcem o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách je skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a Patrika Tkáče a slovenská firma Slovnaft, jež podala nabídku společně s maďarskou skupinou MVM Group. Nezávazně projevily zájem o koupi většinového podílu ve Slovenských elektrárnách čtyři firmy, mezi nimi i český ČEZ nebo čínská společnost China National Nuclear Corporation (CNCC). Hudák bude zvažovat také možnost, že si stát k dosavadnímu třetinovému podílu v SE koupí další, sedmnáctiprocentní podíl, nebo dokonce celý zbytek firmy. Se šéfem Enelu se kvůli prodeji SE během června sejde i slovenský premiér Robert Fico.

Hudák v minulosti pracoval i ve finančním sektoru. Zastával vysoké manažerské posty v bankovní skupině Citigroup a v J. P. Morgan Chase Bank. Pracoval také pro neziskovou organizaci zaměřenou na řešení mezinárodních konfliktů EastWest Institute. Začátkem devadesátých let byl referentem na federálním ministerstvu zahraničí. V čele resortu Hudák stane poté, co ho jmenuje prezident Andrej Kiska. Podle Hudáka by se tak mělo stát do deseti dnů.

Hudákův předchůdce Pavlis oznámil svou rezignaci 21. dubna. Reagoval tak na kritiku, že úklidová firma, která patří jeho švagrovi, získala od organizací spadajících pod ministerstvo hospodářství zakázky za stovky tisíc eur. Šéfem resortu byl necelý rok, předtím zde zastával post státního tajemníka.