Nikáb a plnovous povinností, za kouření islamisté bičují

Mosul - Mešity vyhozené do povětří, opuštěné školy a ženy zahalené v nikábu. Život v iráckém Mosulu, který před rokem ovládl Islámský stát (IS), se změnil k nepoznání, ukazují tajně pořízená videa, jež zveřejnila britská stanice BBC. Lidé jsou nucení žít podle práva šaría. Když se nepodřídí, přijde tvrdý trest.

  • Z dvoumilionového města uprchlo loni v létě kolem 500 tisíc obyvatel, kteří se obávali armádní ofenzivy. Ta ovšem nepřišla, a tak se řada z nich rozhodla vrátit. Nic už ale není jako dřív – IS má moc nad každodenním životem lidí. Dokládají to záběry tajně natočené v průběhu několika měsíců loňského roku. 

1. Kontrola žen 

Ženy v Mosulu jsou nově nuceny nosit nikáb. „IS je velmi přísný, pokud jde o ženské oblečení. Musejí být zakryté v černém od hlavy až k patě,“ prohlásila Hanáa. „Nevyšla jsem z domu od té doby, co město obsadil IS. Byla jsem v šoku, že mě muž požádal, abych si vzala také nikáb. Řekla jsem si, že to radši zůstanu doma. Nakonec jsem poslechla,“ vypráví žena.  

Manželé zamířili do restaurace u řeky, kam chodili před svatbou. „Když jsme dosedli, řekl mi manžel, že tady si už mohu nikáb sundat, protože podnik je pro rodiny a IS tam nechodí. Když jsem si odhalila tvář, okamžitě přišel majitel a prosil muže, aby mě přinutil se znovu zahalit. Lidé z IS prý chodí na nečekané kontroly, a když mě uvidí s odkrytou tváří, zbičují ho za to,“ prohlásila Hanáa.  

Pár si prý vyslechl příběhy o zbičovaných manželích žen, které si nezahalily také ruce rukavicemi. 

Bojovníci Islámského státu (IS) prý prodávají zajaté ženy na trhu za "méně, než stojí balíček cigaret„. Tvrdí to zmocněnkyně OSN pro sexuální násilí Zainab Banguraová, kterou citoval britský list The Independent. Válka v Sýrii a Iráku je podle ní “vedena na tělech žen".

Oum Al Khyr Charltonová na brífinku
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

2. Pronásledování menšin 

Radikálové z IS se snaží město „vyčistit“. Domy, které patřily náboženským nebo etnickým menšinám, islamisté zkonfiskovali. Řada z nich zůstala prázdná.  

„IS mi hrozil ještě předtím, než jeho členové obsadili město. Pomáhala jsem rodičkám bez ohledu na jejich náboženství nebo původ. Když ale Mosul padl, musela jsem uprchnout. V Irbílu mě dostihla šokující zpráva, že zkonfiskovali můj dům a označili jej písmenem N, tedy označením pro křesťany. Telefonovala jsem přátelům, aby zachránili mé knihy, ale bylo pozdě. Knihy vyhodili na ulici, několika sousedům se podařilo zachránit jen pár cenných kusů,“ uvedla gynekoložka Marjam, která je křesťanka. 

image_657755
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Hussein Malla

3. Zastrašování, tresty a mučení 

Na získaných záběrech se objevují i zničené mešity a svatyně. Obyvatelé hovoří o brutálních trestech, kterých se dočká každý, kdo se neřídí džihádistickým výkladem islámského práva. Šaría platí po celém chalífátu. 

„Když město obsadili, vyhlásili zákony chalífátu, jak tomu říkají. Nejmírnějším trestem je zbičování za takovou věc, jako je přistižení při kouření cigarety, za krádež se seká ruka, za nevěru je muž shozen ze střechy, žena ukamenována. Tresty se odbývají na veřejném místě, aby odstrašily ostatní. Ti, kdo prošli věznicemi IS, prožili hrůzy, o nichž se bojí hovořit,“ říká Zajd.    

Fuád se dostal do věznice IS jako náhrada za bratra, jehož radikálové nenašli doma. „Muž, který mne mučil, přestával, jenom když byl sám unavený. Bil mne elektrickým kabelem. Když se bratr sám přihlásil a vyšlo najevo, že obvinění proti němu jsou neoprávněná, nechali si mne i pak ve věznici, dokud sami nenaznali, že bych mohl odejít. Na zádech mám pořád stopy po kabelu,“ vyprávěl svědek. 

4. Každodenní život už není jako dřív

Život se pro obyvatele města se změnil k nepoznání. Lidi trápí nedostatek paliva a znečištění. Výstavba se zastavila a mnohé školy zůstaly zavřené. Dělníci i vojáci jsou bez příjmů, protože nemají práci.  

Bohatí žijí z úspor, chudí byli ponecháni osudu. „V Mosulu je teď zakázáno všechno včetně nevinných pikniků, protože je to prý ztráta času a peněz. IS si bere čtvrtinu příjmů všech jako příspěvek na obnovu města. Má pod kontrolou všechno, vybírá činže, nemocnice jsou vyhrazeny jeho členům. Lidé z IS nahradili imámy v mešitách a mnoho lidí tam přestalo chodit, protože se po nich žádá přísaha věrnosti. Víra se vymáhá silou, bratra zbičovali za to, že nezavřel v době modliteb svůj obchod,“ tvrdí Mosulan Hišám.  

Civilisté nemohou odjet bez povolení IS a musejí dodržet lhůtu pro pobyt mimo město. Pokud neuposlechnou, jejich dům nebo auto lze zabavit. Radikálové rozhodují o otevírací době obchodů nebo o tom, jak se mají lidé oblékat a stříhat. „Holič, který holí muže nebo jim upravuje vous, se dopouští hříchu. Naši bratři z islámské policie vydali zákaz holení vousu a ti, kdo se jím nebudou řídit, budou zatčeni,“ stojí podle agentury AFP v brožuře určené občanům. 

Výuka v Mosulu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

5. Indoktrinace a dohled 

Radikálové používají ke kontrole obyvatel stále dokonalejší techniky – mají třeba speciální místa, z nichž šíří zprávy. A snaží se vychovávat děti po svém.  

Mahmúdova rodina se rozhodla posílat jeho dvanáctiletého bratra do školy, i když ji řídí IS. Lepší nějaká škola než žádná, usoudili. Mahmúd ale jednou našel bratra doma prozpěvovat si píseň IS a malovat jejich černý prapor. „Rozlítil jsem se, roztrhal jsem tu kresbu a křičel na něj, že jestli to udělá znovu, zbiju ho a přestanu s ním mluvit. Okamžitě jsme ho ze školy vzali a řekli jsme si, že bude lepší, když nebude mít žádné vzdělání, než abychom ho nechali poslouchat propagandu IS,“ rozohnil Mahmúd.  

6. Příprava na útok 

Irácká armáda se chystá město znovu dobýt. Snadné vítězství ji ale zřejmě nečeká – islamisté se už na ofenzivu pečlivě připravují. „Podkopali město tunely, staví barikády, rozmísťují miny a bomby i odstřelovače, takže armáda to bude mít těžké. Budu ale velmi šťastný, jestli se armádě podaří osvobodit pláně Ninive a Mosul. Vrátí se ti, co uprchli, a společně budeme schopni obnovit bezpečný a sjednocený Irák. IS je nepřítelem lidstva,“ říká jeden z obyvatel Mosulu. Vláda podle něj musí vyzbrojit místní lidi, aby se mohli obrany města zúčastnit.

Islámský stát v posledních týdnech dobyl další území v Sýrii i Iráku. Americký prezident Barack Obama na summitu G7 v Bavorsku přiznal, že Spojené státy a jejich spojenci dosud nemají kompletní strategii výcviku irácké armády. Američané se zhruba před rokem začali do Iráku vracet, aby pomáhali tamním bezpečnostním silám v boji proti IS. V oblastech, kde s výcvikem pomáhali vojáci USA, bylo podle Obamy dosaženo „významného pokroku“. Jednotky, které nemají mezinárodní pomoc, jsou podle něj ale špatně vybavené a mají slabou bojovou morálku.

Jak IS vlastně funguje? 

Americké tajné služby získaly po květnové operaci speciálního komanda ve východní Sýrii množství informací o vnitřní struktuře IS. Při operaci 16. května byl podle americké strany zabit člen vedení této skupiny abú Sajjáf. Do rukou tajných služeb se tak dostaly laptopy, telefony a další materiál.    

Vůdce IS abú Bakr Bagdádí se prý pravidelně setkává s dalšími členy vedení ve svém hlavním stanu v syrském městě Rakka. Všechny členy schůzek dopravují na místo pověření řidiči, kteří žádají vysoké členy IS, aby odevzdali své mobilní telefony a další elektronické přístroje, aby jejich pohyb nebylo možné zachytit.   

Důležitou roli ve skupině mají ženy členů IS včetně manželky Bagdádího. Právě ony si mezi sebou předávají ústně informace, které nechce IS svěřit elektronice.    

Ze získané dokumentace vyplývá, že polovina peněz z prodeje ropy je využita v obecném rozpočtu IS a zbytek je přidělován k udržení provozu ropných polí. Ta obsluhují lidé placení IS, takže je lze údajně považovat za legitimní cíle útoků.   

Další cenná informace se týká abú Mutaze neboli Fadla Hajalího - bývalý podplukovník armády bývalého prezidenta Saddáma Husajna stál v čele vojenské rady IS a určoval vojenskou strategii skupiny. Rada rozhodovala o vraždách, únosech a také způsobech výslechů. Ačkoli se loni dvakrát objevila informace, že byl abú Mutaz zabit při jednom z koaličních náletů, IS jeho smrt nikdy nepotvrdil.