Poražený Erdogan se skrývá. Turecko si užívá ticho, píší média

Ankara – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se po neúspěchu v nedělních parlamentních volbách uklidil do ústraní. Ve chvíli, kdy Turci v nejisté povolební situaci čekají na jasné prohlášení o možné podobě nové vlády, není po hlavě státu ani vidu, ani slechu. Jeho oponenti tak umístili na web hodiny, které odměřují, jak dlouho prezident nevystoupil v médiích. Napsal to listu Hürriyet.

Nezdar strany tureckého prezidenta přinesl obyvatelům Turecka situaci, na jakou nebyli zvyklí. Avšak ne každému nepřítomnost Erdogana vadí. „Turecko si užívá to ticho,“ napsal na titulní straně deník Cumhuriyet, který patří k předním médiím kritizující státníka.

Zatímco před volbami vystupoval prezident v televizi až třikrát denně, zatím se naposledy objevil v neděli odpoledne. Od té doby o něm Turci vědí jen díky písemnému prohlášení, v němž v pondělí vyzval strany k realistickému přístupu k volebním výsledkům. Sám však zrušil klíčovou schůzku s premiérem Ahmetem Davutogluem a zřejmě promýšlí další strategii.

Právě prezidentova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) je považována za hlavní poraženou, ačkoli získala přes 40 procent hlasů a stále je nejsilnější politickou formací v zemi. Proti minulým volbám však výrazně ztratila a už nemá většinu poslanců. Voliči navíc odmítli zamýšlené rozšíření prezidentových pravomocí, k němuž Erdogan potřeboval posílení parlamentní většiny nutné ke změně ústavy.

Podle médií je nyní je nejpravděpodobnější variantou, že se AKP pokusí uzavřít koalici s pravicovou Stranou národní akce (MHP), jednání však kvůli odlišnému přístupu například ke kurdské otázce zřejmě budou obtížná, navíc se strana vyslovila proti spolupráci s AKP. Koalice s dalšími stranami je méně pravděpodobná. K dalším možnostem patří sestavení menšinové vlády či předčasné volby, proti kterým se však staví většina stran, které uspěly v nedělním hlasování.