Patnáctiny v Mexiku - sláva, kterou nezapomenou dívky ani účet rodičů

Ciudad de Mexiko – Oslava patnáctin je pro latinskoamerické dívky velká věc – co do honosnosti prakticky srovnatelná se svatbou. Okázalé šaty, desítky hostů nebo pronájem pompézních prostor, kvůli tomu všemu se rodiny neváhají zadlužit, a to i v případě, že mají dcery hned tři. Nezapomenutelné oslavy svých potomků proto mnohdy splácí až do smrti.

Fenomén zvaný Quinceañera je stará tradice mající kořeny už v době Aztéků. Honosná oslava pro čerstvě patnáctileté dívky představuje formu iniciačních obřadů známých z mnoha jiných kultur. Má symbolizovat přerod mladé dívky v ženu. Pro dcery a jejich rodiče to mnohdy znamená měsíce, někdy i roky příprav.

Přehnaná pompéznost znamená především horentní výdaje. Rodiče se často zadlužují, nebo si hledají další zaměstnání. „Manžel řekl ne. Že prý si Quinceañeru nemůžeme dovolit. Tak jsem začala pracovat 12 hodin denně…ale víte co, já jen chci, aby moje dcery byly šťastné,“ říká Veronica Costová, matka patnáctileté Vivian.

Quinceañeras je navíc společenská povinnost a událost se vším všudy. Pro rodiny často znamená prestižní záležitost a prezentaci před svými sousedy či známými. Kvůli velké oblibě má Quinceañera například v Mexiku vlastní festival, navíc hned třikrát do roka. Denně ho navštíví kolem 25 tisíc lidí. „Rodiny tady v průměru utratí až 300 tisíc pesos, ale může to být i milion,“ dodává manažera festivalu Margarita Leonová.

Jen v Mexiku oslaví své Quinceañeras na 200 tisíc dívek ročně. V jednotlivých zemích se sice drobně liší průběh, fenomén zadlužování je ale všude stejný. Svatbu už si dívka bude muset platit sama.

Mexické patnáctiny ve velkém - a taky drahém (zdroj: ČT24)